Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Nicoleta Pauliuc (PNL): Supraviețuitorii de cancer vor avea acces mai uşor la asigurări și credite bancare

Senatoarea PNL Nicoleta Pauliuc a depus marți, 8 martie a.c., o inițiativă legislativă care reglementează dreptul de a fi uitat, al supraviețuitorilor de cancer, eliminând astfel discriminările la care aceștia sunt supuși în ceea ce privește accesul la servicii financiare. 
„Astăzi, în România, supraviețuitorii de cancer sunt <<pedepsiți>> de societățile de asigurare și de bănci. În condițiile în care, încheierea contractelor de asigurare este obligatorie pentru contractarea de credite, distribuitorii de asigurări solicită clienților informații și documente în vederea evaluării riscului pentru preluarea în asigurare. Iar, potrivit legislației actuale, supraviețuitorii de cancer nu se califică pentru asigurări, implicit, nici pentru credite. Inițiativa mea legislativă elimină discriminările financiare de acest gen. Supraviețuitorii de cancer trebuie să aibă toate condițiile pentru o viață de calitate, împlinită și lipsită de inechități. După ce au luptat şi au învins o boală dură, trebuie să poată folosi drepturile consacrate prin Constituţie”, a declarat Nicoleta Pauliuc. 
Concret, propunerea legislativă completează Legea drepturilor pacientului nr. 46/2003 și prevede că, în situația încheierii contractelor de asigurare, în cazul în care distribuitorul de asigurări solicită supraviețuitorului de cancer informații și documente în vederea evaluării riscului pentru preluarea, respectiv menținerea în asigurare, acesta are dreptul de a nu le furniza pe acelea care vizează afecțiunea oncologică, dacă a trecut un termen de 7 ani de la data încheierii protocolului oncologic. În cazul supraviețuitorului de cancer al cărui diagnostic a fost pus înainte de vârsta de 18 ani, termenul este de 5 ani de la data încheierii protocolului oncologic. 
Totodată, distribuitorii de asigurări au obligația de a înscrie acest drept în mod clar, concis, ușor de înțeles şi vizibil în acelaşi câmp vizual şi cu caractere de aceeaşi mărime în documentele prin care solicită informațiile și documentele în vederea evaluării riscului, sub sancțiunea nulității relative a contractului de asigurare. 
În plus, inițiativa prevede că, la propunerea institutelor oncologice, prin normele de aplicare a legii, Ministerul Sănătății elaborează termene reduse față de termenul de 7 ani pe categorii de vârstă și tipuri de afecțiuni oncologice ale supraviețuitorilor de cancer, pe baza datelor științifice privind progresele terapeutice. 
Propunerea mea legislativă se înscrie în coordonatele Planului național de combatere a cancerului, subsecvent planului european în domeniu. După Franța, Belgia, Luxemburg și Țările de Jos, și România va legifera dreptul de a fi uitat, al supraviețuitorului de cancer. De altfel, am vorbit cu toate părţile implicate şi cred că există un acord în vederea susţinerii acestui act normativ pe care mi l-au cerut tocmai supravieţuitorii acestei boli”, a mai declarat senatoarea PNL. 
În vederea elaborării propunerii legislative, Nicoleta Pauliuc a organizat consultări cu organizații neguvernamentale angajate în lupta împotriva cancerului, precum Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România, Asociația R.O.Z., Asociația P.A.V.E.L, Centrul pentru Inovație în Medicină, Asociația Sprijin, Organizare, Suport pentru Pacienții cu Mielom MULTIPLU – S.O.S. MIELOM, Asociația Pacienților cu Tumori Neuroendocrine, Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice, Asociația Little People România. De asemenea, la consultări au participat și reprezentanți ai Autorității de Supraveghere Financiară, Uniunii Naționale a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România, Autorității Naționale de Management al Calității în Sănătate și Institutului Național de Sănătate Publică. Aceste organizații susțin adoptarea propunerii legislative.



Go to top