Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Comisia permanentă comună pentru relația cu UNESCO apreciată la Gala CNR, pentru implicarea în salvarea valorilor românești

Activitatea Comisiei permanente comune a Camerei Deputaților și Senatului pentru relația cu UNESCO a fost apreciată la Gala Comisiei Naționale a României (CNR) pentru UNESCO, pentru implicare în salvarea valorilor românești înscrise pe Lista patrimoniului mondial. La eveniment au participat Adrian Cioroianu, ambasadorul României la UNESCO, Ani Matei, secretar-general al CNR UNESCO, istorici, oameni de cultură, reprezentanți ai ministerelor, mediului academic și organizațiilor neguvernamentale preocupate de problematica UNESCO.
Din păcate, în România, există încă probleme nerezolvate, legate de patrimoniu, inclusiv de bunurile materiale și imateriale înscrise în Lista patrimoniului mondial. Situația cetăților dacice, care nu au un administrator de 20 de ani, de la acceptarea lor în UNESCO, cu excepția Sarmizegetusa Regia, va fi rezolvată odată cu aprobarea legii privind cetățile dacice, care a trecut deja de Senatul României. Problema rămâne, însă, una deschisă, cât timp cetățile sunt nepăzite, victime ale traficanților de artefacte și aflate într-un real pericol de degradare”, a avertizat deputatul Ionel Palăr, președintele Comisiei permanente pentru UNESCO. Parlamentarul a amintit și despre întârzierea nepermisă a Dosarului ”Cămașa cu altiță – IA”, care trebuia trimis la UNESCO încă din acest an, dar care nu este nici acum finalizat sau despre faptul că Rezervațiile Rodna și Retezat sunt pe punctul de a fi excluse din lista rezervațiilor biosferei.
”Autoritățile române nu respectă întotdeauna rigorile impuse de forul internațional și au dat dovadă de o nepăsare greu de înțeles, în condițiile în care se știe că, în toată lumea, obiectivele UNESCO atrag și pot fi considerate factori de dezvoltare. Dincolo de acest aspect, rămâne unicitatea lor, valoarea lor inegalabilă. Fără o abordare responsabilă și implicarea tuturor instituțiilor abilitate, mă tem că vom fi judecați de copiii noștri pentru că nu am știut să păstrăm ceea ce am moștenit”, a concluzionat deputatul Ionel Palăr.



Go to top