Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Actele adoptate de Comisia pentru Afaceri Europene a Senatului României în urma şedinţei din 5 noiembrie 2013

În data de 5 noiembrie a.c. a avut loc şedinţa săptămânală a Comisiei pentru Afaceri Europene a Senatului României. Lucrările comisiei au fost conduse de doamna senator Anca Daniela Boagiu, Preşedinte al Comisiei pentru Afaceri Europene.
Pe ordinea de zi au fost supuse dezbaterii următoarele proiecte legislative:
 
1.         Propunere de DIRECTIVĂ A PARLAMENTULUI EUROPEAN ŞI A CONSILIULUI de modificare a Deciziei-cadru 2004/757/JAI a Consiliului din 25 octombrie 2004 de stabilire a dispoziiilor minime privind elementele constitutive ale infracţiunilor şi sancţiunile aplicabile în domeniul traficului ilicit de droguri, în ceea ce priveşte definirea termenului „drog ” - COM (2013) 618 final
Obiectivul principal al propunerii de directivă îl constituie modificarea Deciziei-cadru 2004/757/JAI, în vederea includerii substanţelor psihoactive noi, care prezintă riscuri grave asupra sănătăţii, societăţii şi siguranţei, în domeniul său de aplicare.
Modificările aduse Deciziei-cadru se referă la:
1.         redefinirea termenului de “drog” înseamnă:
(a) oricare dintre substanţele care fac obiectul Convenţiei unice a Organizaţiei Naţiunilor Unite din 1961 privind substanţele stupefiante (astfel cum a fost modificată prin Protocolul din 1972) şi al Convenţiei Organizaţiei Naţiunilor Unite din 1971 privind substanţele psihotrope;
(b) oricare dintre substanţele enumerate în anexă;
(c) orice substanţă psihoactivă nouă care prezintă riscuri grave asupra sănătăţii, societăţii şi siguranţei, supusă unor restricţii permanente privind accesul pe piaţă în temeiul;”
2.         include o listă de substanţe;
Lista substanţelor menţionate la articolul 1 punctul (1) litera (b)
(a) P-Metiltioamfetamină sau 4-Metiltioamfetamină,
(b) Parametoximetilamfetamină sau N-metil-1-(4-metoxifenil)-2-aminopropan
(c) 2,5-dimetoxi-4-iodofenetilamină, 2,5-dimetoxi-4-etiltiofenetilamină, 2,5-dimetoxi-4-
(n)-propiltiofenetilamină şi 2,4,5-trimetoxiamfetamină, 2C-T-7 şi TMA-212
(d) 1-benzilpiperazină sau 1-benzil-1,4-diazaciclohexan sau N-benzilpiperazină sau benzilpiperazină,
(e) 4-metilmetcatinonă
(f) 4-metilamfetamină
(g) 5-(2-aminopropil) indol
3.         stipulează restricţii permanente privind accesul pe piaţă a anumitor substanţe.
În urma analizei proiectului de legislație europeană cât și a  dezbaterilor la care a participat din partea Ministerului Afacerilor Interne domnul secretar de stat Marian Tutilescu, membrii Comisiei pentru Afaceri Europene au adoptat, cu majoritate de voturi, raport favorabil.
 
2.         Dezbatere cu privire la gazele de şist.
Din cauza faptului că reprezentanții Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice nu au răspuns invitației Comisiei motivând multiple deplasări în interes public, precum și indisponibilitatea reprezentantului Ministerului Energiei aflat la alte ședințe ale Comisiilor parlamentare, punctual 2 a fost reprogramat miercuri, 6 noiembrie.


Go to top