Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicat de presă

Senatul a adoptat înițiativa legislativă a USR de simplificare a înregistrării fundațiilor și organizațiilor

Senatul a adoptat cu majoritate de voturi inițiativa legislativă a USR care permite simplificarea procedurilor de înregistrare a fundațiilor și organizațiilor, prin modificarea Ordonanței de Guvern 26 din anul 2000. Inițiativa legislativă aparține deputatului USR Claudiu Năsui.

În cadrul dezbaterilor din Senat, Senatorul USR George Dircă, membru al Comisiei Juridice din Senat, a arătat că proiectul de lege este de natură să reducă birocrația inutilă în cazul înregistrării fundațiilor și organizațiilor și să încurajeze oamenii să se implice în mediul non-guvernamental.

George Dircă membru al Comisiei Juridice din Senat: ”Proiectul elimină obligația întocmirii și depunerii unui act constitutiv, păstrând doar statutul, în condițiile în care cele două, practic, se suprapuneau. Am redus la doi numărul de persoane necesare pentru înregistrarea unei asociații sau fundații și am eliminat oblgația depunerii anuale a declarației privind beneficiarul real, atâta timp cât datele sale nu se schimbă. Mă bucur că reușim să votăm astăzi acest proiect de lege, care nu face decât să încurajeze inițiativa persoanelor care vor să intre în această zonă a asociațiilor nonguvernamentale.”

Proiectul de lege a fost adoptat cu 96 de voturi ”pentru”, unul ”împotrivă” și 30 de abțineri și va merge acum la Camera Deputaților, care este forul decizional.
 
Iată, mai jos, textul integral al intrervenției senatorului USR George Dircă în cadrul dezbaterilor din Plenul Senatului:

Astăzi ne regăsim în situația de a modifica ordonanța Guvernului care datează încă din anul 2000. Venim astfel lângă mediul nonguvernamental din partea căruia am primit mai multe solicitări pentru a elimina birocrația și a facilita, prin eliminarea birocrației, constituirea asociațiilor și fundațiilor. Mă bucur foarte mult că și colegi de la alte partide au înțeles mesajul nostru, prin care ne dorim eliminarea acestei birocrații și ai devenit semnatari și inițiatori ai proiectului de lege.
Odată ce această lege va fi promulgată și deveni legislație în vigoare, vom veni cu un set de avantaje în privința constituirii de asociații și fundații. Astfel, am eliminat obligația întocmirii și depunerii unui act constitutiv, păstrând doar statutul, deoarece în cazul asociațiilor și fundațiilor aveam două acte care, practic, aveau un conținut similar, se suprapuneau de cele mai multe ori.
De asemenea, reducem numărul de fondatori care se pot asocia pentru constituirea unei asociații de la 3 persoane, așa cum este acum, la 2 persoane. De foarte multe ori, erau două persoane care se asociau, iar a treia persoană era doar o obligație legală să fie parte din asociație.
Eliminăm, de asemenea, obligativitatea depunerii declarației privind beneficiarul real, atâta timp cât datele acestuia nu se modifică.  Sigur că da, la înființare, această declarație va fi depusă, dar ea nu mai trebui actualizată anual atâta timp cât nu se schimbă beneficiarul sau datele lui de identificare.
Mă bucur că reușim să votăm astăzi acest proiect de lege, care nu face decât să încurajeze inițiativa persoanelor care vor să intre în această zonă a asociațiilor nonguvernamentale. Vă mulțumesc pentru votul pe care urmează să-l acordați. Grupul USR va vota în favoarea proiectului de lege. ”
 

Go to top