Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Întrevederea membrilor Comisiei pentru afaceri europene a Senatului, condusă de senatorul Angel Tîlvăr, preşedintele Comisiei, cu o delegație a Grupului parlamentar de prietenie Italia – România din cadrul Parlamentului Republicii Italiene

Membrii Comisiei pentru afaceri europene a Senatului, condusă de senatorul Angel Tîlvăr, preşedintele comisiei, au avut o întrevedere, marți, 31 mai a.c., cu o delegație a Grupului parlamentar de prietenie Italia – România din cadrul Parlamentului Republicii Italiene, condus de deputatul Federica Dieni, președintele Grupului.
În cadrul întrevederii au fost abordate teme ce ţin de stadiul și perspectivele relaţiei româno-italiene prin prisma colaborării în cadrul Uniunii Europene și al NATO, situația de securitate de pe Flancul estic și conflictul din Ucraina, situația și ajutorarea refugiaților ucraineni și, în plan european, Conferința privind viitorul Europei și aderarea României la Spațiul Schengen.
Președintele Comisiei, Angel Tîlvăr a arătat importanța menținerii unității, coeziunii și rezilienței Uniunii Europene în fața provocărilor actuale de securitate cauzată de războiul din Ucraina.  Domnia sa a subliniat rolul deosebit pe care îl are România, pe Flancul estic al  NATO și UE, din punct de vedere politic, economic, militar și al primirii și ajutorării refugiaților ucraineni.  În acest context, senatorul român a punctat rolul defensiv și politic al NATO, menționând că și diplomația europeană aduce o contribuție la găsirea unei soluții pașnice a conflictului din Ucraina.
Președintele Comisiei pentru afaceri europene a reliefat, totodată, și eforturile făcute de țara noastră pentru primirea refugiaților ucraineni, încă de la începutul agresiunii împotriva țării lor.
Partea română a subliniat importanța deosebită pentru România a aderării la Spațiul Schengen, în condițiile în care țara noastră îndeplinește toate condițiile tehnice de aderare  și joacă un rol important în regiunea de Sud –Est a UE, mai ales în contextul actual de securitate.
De asemenea, a fost apreciată în mod deosebit contribuția comunităților române și italiene din cele două țări la întărirea relațiilor bilaterale, modul în care comunitatea română din Italia este tratată de autoritățile italiene, în spiritul principiilor și valorilor europene, partea română făcând apel la membrii delegației italiene pentru a sprijini, și pe viitor, inițiative care să sprijine și ajute comunitățile de români din Peninsulă.
Din partea română, la întrevedere au mai luat parte senatorii Cristian Ghica, Robert Marius Cazanciuc, Gabriela Crețu, Vlad Mircea Pufu și Dănuț Bica.
 
 Go to top