Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Comisia pentru afaceri sociale, sănătate și dezvoltare a APCE a adoptat raportul privind munca domestică al senatorului Viorel Badea, membru al Delegației române la APCE

Cu ocazia celei de-a doua părți a Sesiunii ordinare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (Strasbourg, 24-28 aprilie 2017), senatorul Viorel Badea, membru al Delegației române la APCE, a prezentat, în cadrul Comisiei pentru afaceri sociale, sănătate și dezvoltare durabilă, proiectul de rezoluție aferent raportului privind “Dreptul la muncă al lucrătorilor casnici, în special al femeilor, în Europa”. Proiectul de rezoluție a fost adoptat în unanimitate de membrii comisiei și va fi transmis spre vot final Comisiei permanente a APCE ale cărei lucrări se vor desfășura, în ziua de 30 mai a.c., la Praga. 
Potrivit raportorului român, inițiativa de a elabora acest raport are ca scop  conștientizarea, în special în rândul decidenților politici, a importanței crescânde a muncii domestice în statele gazdă, atât din perspectiva pieței muncii, cât și a valorii adăugate la nivel social. Această contribuție, în opinia senatorului român, nu este apreciată la adevărata ei valoare în statele gazdă, sectorul muncii domestice rămânând adesea cantonat într-un caracter informal și în stereotipuri.
“Intenția mea este de a promova ieșirea din cercul vicios al precarității muncii domestice prin convenirea unei definiții legale la nivel european a lucrătorului casnic, recunoașterea muncii domestice ca muncă reală, cu toate drepturile și obligațiile legale pe care le presupune acest statut, în conformitate cu principiile fundamentale ale legislației muncii: plată egală pentru muncă egală, dreptul la odihnă zilnică și săptămânală, drepturile care decurg din maternitate etc.”, a arătat raportorul român.
Senatorul Viorel Badea a pledat totodată pentru tratarea nediscriminatorie a lucrătorilor casnici, indiferent de statutul lor și pentru prevenirea și combaterea exploatării acestora, îndeosebi a femeilor, care din păcate în unele state membre ale Consiliului Europei devin victime ale sclaviei moderne sau muncii forțate. În context, a mai adăugat că reținerea de către unii angajatori a actelor de identitate și de călătorie ale lucrătorilor casnici constituie o practică inacceptabilă care contravine principiilor juridice fundamentale ale oricărui raport de muncă.
Raportorul român a făcut apel la semnarea, ratificarea și aplicarea de statele membre ale Consiliului Europei a Convenției Lucrătorilor Casnici nr. 189 din 2011 și a Recomandării nr. 201 din 2011 ale Organizației Internaționale a Muncii (OIM), precum și la extinderea sferei de aplicare a Cartei Sociale Europene revizuite și pentru lucrătorii casnici.
În vederea îmbunătățirii situației acestei categorii de angajați, senatorul Badea a propus în documentul adoptat: informarea cu privire la drepturile de care dispun lucrătorii casnici și modalitățile concrete în care își pot valorifica efectiv aceste drepturi; constituirea unor echipe multilingvistice ale inspecției muncii care să fie familiarizate cu specificul muncii domestice; înlesnirea accesului lucrătorilor casnici la mecanisme cât mai simple de raportare a abuzurilor angajatorilor; furnizarea de asistență juridică gratuită, inclusiv prin intermediul misiunilor diplomatice; măsuri de stimulare a formalizării activității prestate de lucrătorii casnici, inclusiv prin facilități de natură fiscală pentru angajator.
“Dificultățile cu care se confruntă lucrătoarele casnice în special trebuie să ajungă la urechile celor care pot schimba ceva prin decizia lor politică. Pentru ca vocea lor să se facă auzită din ce în ce mai pregnant și pentru ca situația lor să nu mai pară fără ieșire este nevoie de o implicare susținută din partea noastră. Legitimitatea noastră politică presupune responsabilitate față de cetățenii care ne-au ales și, mai presus de atât, o și mai mare responsabilitate față de cei mai vulnerabili dintre cetățeni.”, a menționat raportorul român la finalul prezentării sale.
 
 
 
 
 
 
 
 



Go to top