Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Vizită de lucru a președintelui Comisiei pentru românii de pretutindeni din Senat, Claudiu Târziu, cu românii din Marea Britanie

În perioada 30 iunie – 4 iulie 2022, președintele Comisiei pentru românii de pretutindeni din Senatul României, Claudiu Târziu, a efectuat o vizită de lucru în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord. Principalul obiectiv a fost de a lua pulsul și a avea un prim schimb de idei cu reprezentanții celei mai numeroase comunități românești din diasporă.
În prima zi a vizitei sale, senatorul Claudiu Târziu a avut o întrevedere cu omul de afaceri Ștefan Voloșeniuc, un antreprenor român cu o impresionantă poveste de viață. Cu obârșia în Bucovina, Voloșeniuc a reușit, în cei 16 ani de muncă în Regatul Unit, să devină unul dintre cei mai realizați români din punct de vedere financiar care trăiesc aici.
Întâlnirea cu mediul asociativ românesc s-a desfășurat vineri, 1 iulie a.c., la sediul Consulatului General al României la Londra și a fost găzduită de coordonatorul Secției consulare, ministrul plenipotențiar Robert Marin. Senatorul Claudiu Târziu a explicat reprezentanților organizațiilor românești ce atribuții și activitate are Comisia pe care o conduce în Senatul României și le-a solicitat să o sesizeze în privința tuturor problemelor majore cu care se confruntă.
Doresc să vă transmit un semnal puternic de deschidere și să vă asigur că veți avea motive suficiente pentru a vă putea întoarce acasă, în deplină siguranță, la un moment dat”, a afirmat președintele Comisiei pentru Românii de Pretutindeni din Senat.   
Duminică, 3 iulie a.c., senatorul Claudiu Târziu a participat la slujba oficiată la Parohia „Buna Vestire” din Croydon, Londra. În dialogul purtat cu părintele-paroh Ioan Fodor, senatorul și-a exprimat bucuria de a fi alături de sutele de enoriași români care s-au rugat și au cântat în lăcașul de cult ortodox.
În după-amiaza zilei de 3 iulie a.c., reprezentantul Senatului României a fost invitatul unei emisiuni online organizate de Asociația My Romania Community, un centru de informare destinat românilor rezidenți în Marea Britanie. 
Luni, 4 iulie a.c., în ultima zi a vizitei de lucru, președintele Comisiei pentru Românii de Pretutindeni a avut o întrevedere, la sediul ambasadei, cu Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al României în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Laura Daniela Popescu. Ambele părți au fost de acord că respectarea drepturilor comunității noastre este prioritatea reprezentanților statului român, atât diplomați, cât și membri ai Parlamentului, Excelența Sa subliniind că este nevoie de sprijin parlamentar consistent pentru optimizarea activității diplomatice. Senatorul Claudiu Târziu a dat asigurări că va susține și va promova, pe cale legislativă, orice inițiativă care va contribui la ameliorarea condițiilor de trai al românilor.
De asemenea, atât ambasadorul în Regatul Unit, cât și președintele Comisiei pentru Românii de Pretutindeni din Senat, au conchis că demnitarii și reprezentanții la vârf ai statului român au obligația de a facilita întoarcerea acasă a cetățenilor noștri. „Oriunde și-ar duce traiul, fraților noștri trebuie să le creăm toate condițiile pentru a reveni pe pământ românesc!”, a insistat senatorul Claudiu Târziu. 
Peste 1,2 milioane de români trăiesc în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, reprezentând, în prezent, cea mai mare comunitate a exilului economic românesc.
 
 
 Go to top