Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Comisia pentru românii de pretutindeni este solidară cu românii/vlahii din Timoc, Serbia

Comisia pentru românii de pretutindeni a Senatului României a primit cu îngrijorare mesajul de protest pe care l-a transmis Partidul Neamului Românesc din Serbia, sub semnătura preşedintelui său, dr. Predrag Balaşevici, privitor la defăimarea publică produsă recent într-un cotidian din Serbia, la adresa comunităţii românești/vlahe din Timoc, unde trăiesc circa 300.000 de etnici români.
Comisia consideră că astfel de texte oferă publicului o imagine distorsionată despre etnicii români/vlahi din Serbia, insultându-i grosolan, iar obiceiuri și tradiții românești de mii de ani sunt denaturate în mod voit, special pentru a aduce atingere demnității românilor din Serbia, dar și românilor în general.
Din dialogul purtat la fața locului cu etnicii români/vlahi din Serbia a rezultat că nu este prima dată când astfel de texte extremiste şi xenofobe apar în mass-media sârbă, la care instituţiile competente din ţara vecină nu reacţionează în niciun fel.
Comisia pentru românii de pretutindeni a Senatului României solicită încetarea imediată a unor asemenea practici îndreptate împotriva românilor/vlahilor din Timoc și care nu fac bine relațiilor dintre poporul român și sârb, dintre România și Serbia.


Go to top