Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Vizita în România a Reprezentantului special pentru Europa de Sud-Est al Adunării Parlamentare a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa, Azay Guliyev

Reprezentantul special pentru Europa de Sud-Est al Adunării Parlamentare a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (AP OSCE), Azay Guliyev, vicepreședinte al AP OSCE și membru al Parlamentului azer, a efectuat o vizită în România, în perioada 6-8 iunie 2022.
Programul vizitei a inclus convorbiri la Senat, cu senatorul Radu-Mihai Mihail, președintele Delegației Parlamentului României la AP OSCE, și cu membri ai delegației, cu Robert-Marius Cazanciuc, vicepreședinte al Senatului, precum și cu membri ai Comisiei pentru politică externă.
În acest cadru, au fost abordate teme privind impactul crizei din Ucraina asupra viitorului rol al OSCE, atât din perspectiva necesității soluționării conflictelor înghețate, cât și a respectării drepturilor fundamentale și a dreptului internațional umanitar; evoluțiile recente în Balcanii de Vest și modalități de promovare a cooperării regionale; activitatea AP OSCE și contribuția diplomației parlamentare la consolidarea formatelor multilaterale de cooperare, etc.
Oficialii români au prezentat măsurile adoptate de țara noastră pentru gestionarea fluxului masiv de refugiați ucrainieni, precum și sprijinul acordat Ucrainei, dar și Republicii Moldova, pentru a face față multiplelor provocări generate de agresiunea militară rusă în Ucraina. 
Referitor la viitoarele acțiuni la nivelul OSCE, partea română a subliniat necesitatea unei reflecții profunde pentru redefinirea viitoarelor relații și interacțiuni cu Federația Rusă, astfel încât să fie asigurată o mai bună protecție a arhitecturii de securitate pe continentul european.
În continuarea dialogului, au fost discutate aspecte importante privind cooperarea regională, atât la nivelul statelor din Balcanii de Vest, care, în viziunea României, au o importanță deosebită pentru stabilitatea și securitatea europeană, cât și în regiunea Caucazul de Sud și la Marea Neagră.
Referindu-se la Caucazul de Sud, parlamentarii români au subliniat necesitatea promovării unei agende pozitive, bazată pe interese comune, pentru a încuraja un nou spirit al cooperării în regiune și pentru a asigura o mai bună stabilitate la nivel regional și european. Totodată, întărirea parteneriatelor în plan economic, îndeosebi în domeniul infrastructurii de transport, pentru a se realiza o mai bună conectivitate în aceste regiuni, va contribui la creșterea nivelului de încredere între statele vecine și la creșterea bunăstării cetățenilor, fapt ce poate conduce și la scăderea tensiunilor și a potențialelor conflicte la Marea Neagră, un obiectiv foarte important în această perioadă deosebit de dificilă.
Cu ocazia vizitei sale în România, Reprezentantul special al AP OSCE a avut, de asemenea, întâlniri cu Vasile-Daniel Suciu, vicepreședinte al Camerei Deputaților, cu Luminița-Teodora Odobescu, consilier prezidențial, precum și la nivel guvernamental, cu reprezentanți ai conducerii Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Afacerilor Interne și Ministerului Energiei. Discuțiile s-au axat pe cooperarea regională, inclusiv din perspectiva asigurării securității energetice și a gestionării problematicii migrației, și pe procesele de consolidare democratică în țările din Europa de Sud-Est, cu precădere cele din Balcanii de Vest.

INFORMAȚII SUPLIMENTARE
Mandatul Reprezentantului special al AP OSCE pentru Europa de Sud-Est are ca principal obiectiv promovarea dialogului regional, pe diferite paliere, pentru a încuraja reconcilierea și dinamizarea relațiilor în Europa de Sud-Est și, în particular, în Balcanii de Vest, și pentru a sprijini procesele democratice din regiune. Vizita în România a oficialului AP OSCE a avut loc în contextul finalizării raportului de activitate ce va fi prezentat la sesiunea anuală a Adunării, din luna iulie a.c.
 
 Go to top