Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Alocuţiunea Președintelui Senatului, domnul Călin Popescu – Tăriceanu la vernisajul expoziţiei ,,Iași – oraș regal"- luni, 6 martie 2017

Alteța Voastră Regală,
Stimați membrii ai Corpului Diplomatic,
Doamnelor și domnilor senatori și deputați,
Stimați invitați,
 
Îmi face o deosebită plăcere să ne reunim astăzi la vernisajului expoziției Iași – oraș regal și mă simt onorat să o avem alături de noi pe Alteța Sa Regală, Principesa Maria a României. Alteța Voastră, dați-mi voie să îmi exprim gratitudinea pentru disponibilitatea manifestată față de inițiativele Senatului României și, în egală măsură, susținerea permanentă a Casei Regale.
Expoziția pe care vă invit cu căldură să o vizionați are o însemnătate aparte pentru renașterea Statului Român, pentru păstrarea în memoria noastră colectivă a rolului determinant pe care Iașiul și Moldova, în general, l-au manifestat în cristalizarea efortului național, într-o perioadă caracterizată de o remarcabilă străduință neîncetată a românilor pentru desăvârșirea unității naționale, un moment de răscruce din istoria existenței statului român modern.
La moment aniversar al Centenarului Iași - Capitala Regatului României 1916-1918, această expoziție de fotografii și documente de arhivă, din colecții publice și private, reușește să reunească mărturii vizuale despre perioada în care Iașiul a fost Capitala Regatului României.
Nu întâmplător a fost numit de către istoricii români Iașiul salvator. În momente de grea încercare pentru țara noastră, când Bucureștiul a fost ocupat de către germani la 6 decembrie 1916, Iașiul și-a asumat misiunea de a continua idealul comun și de a coagula toate eforturile naționale, deopotrivă politice și militare în inima Moldovei.
Mutarea capitalei la Iași în perioada 1916 - 1918 a reprezentat într-o mare măsură salvarea statalității României. Iaşul a jucat cu cinste în acea perioadă rolul de capitală de război a României, iar acum, la 100 de ani distanță, aducem omagiul nostru celor care și-au dat viața pentru integritatea și unitatea țării. Pentru o perioadă scurtă, dar însemnată pentru istoria României, Iașiul devine capitala unde Guvernul și Parlamentul și-au exercitat puterile în vederea unor decizii politice importante pentru statul modern român privind adoptarea și promulgarea legilor reformelor agrare și electorale, legi care au susținut moralul ostașilor noștri bravi care au luptat cu dăruire la Mărăști, Mărășești și Oituz.
Noi toți datorăm recunoștință Iașului. Prin capitala sa, Moldova a transformat gustul amar al înfrângerii în dorinţa de revanșă. Aveam de câştigat un război, iar Iaşul s-a dovedit la înălţimea momentului istoric și a făcut ca românii să devină din învinși, învingători.
România s-a născut la Iaşi în 1859 şi a renăscut tot la Iași începând cu 1916. Elita ieșeană a înțeles cu luciditate nevoia sacrificiului pentru poporul român, pentru idealul național în ambele ocazii.
 
Iașul a fost și va avea un loc aparte în sufletele românilor. Trebuie reținut că întotdeauna, Regele Carol I îl numea „Iași, a doua capitală a mea”.
Privim, astfel, Iașiul ca o componentă esențială a identității naționale a poporului român.
Conectarea noastră cu Iașiul din perioada 1916-1918 prin prisma fotografiilor și documentelor de arhivă ne determină să prețuim rolul memoriei în conștientizarea trecutului, a idealurilor naționale și determinarea identității noastre ca români.
 
Stimați invitați,
Expoziția este, așadar, o oportunitate deosebită de a înțelege istoria prin prisma memoriei. Pentru a ne da seama de importanța momentului istoric în care Iașiul a fost orașul regal, vă invit să privim fotografiile sau să facem apel la documentele de arhivă pentru a aduce o reală valoare cunoașterii și înțelegerii realității vremii, prin prisma experiențelor de zi cu zi, care  întregesc identitatea noastră politică.
Este o datorie a noastră, a românilor, să ne raportăm conștiința noastră colectivă și la acest episod important pentru istoria Statului Modern Român.
Vă mulțumesc.



Go to top