Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Actele adoptate de Comisia pentru Afaceri Europene a Senatului României în urma şedinţei din 4 decembrie 2014

În data de 4 decembrie 2014 a avut loc şedinţa Comisiei pentru Afaceri Europene condusă de către doamna senator Anca Boagiu, Preşedinte al Comisiei.
 
La punctul 1 al Ordinii de zi a fost analizată propunere legislativă privind solicitarea, constituirea şi administrarea garanţiilor aferente măsurilor derulate în cadrul Politicii Agricole Comune precum şi pentru modificarea, respectiv abrogarea unor acte normative – L677/2014
Prezenta Propunere legislativă are ca obiective:
-          Stabilirea cadrului pentru constituirea garanției globale,
-          Constituirea garanției scrise sub forma de scrisoare de garanție bancară, contract de asigurare, poliță de asigurare, precum și alte forme de garanție scrisă,
-          Acceptarea garanțiilor emise de garanți care au rezidența sau un sediu în Uniunea Europeană,
-          Simplificarea procedurii de executare a garanțiilor și stabilirea destinației sumelor recuperate în vederea virării acestora în conturile corespunzătoare,
-          Stabilirea competențelor Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură în ceea ce privește solicitarea constituirii și administrarea garanțiilor pentru măsurile pe care le derulează în cadrul Politicilor Agricole Comunitare,
-          Accelerarea procedurii de executare a garanțiilor în cazul neîndeplinirii obligațiilor asumate de beneficiari,
-          Asigurarea implementării regulii de minimis în materie.
La şedinţa Comisiei pentru afaceri europene, au participat reprezentanții Agenției pentru Plăți și Intervenție în Agricultură (Gabriela Marchis, director, Măciucă Cristina, consiler juridic), instituție ce este direct implicată în prezenta propunere legislativă dar nu are calitatea de a reprezenta și a susține punctul de vedere al Guvernului României fără un mandat expres.
În fapt, conform Expunerii de motive a Propunerii legislative L677/2014, se dorește transpunerea în legislația națională a unor reglementari europene și anume prevederile cuprinse în: Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 282/2012 al Comisiei din 28 martie 2012, Regulamentul (CEE) nr. 2220/85, Regulamentul (CE) nr. 376/2008.
În analiza conținutului textului s-au constatat foarte multe deficiențe de fond și neclarități, prevederi din textul Propunerii legislative lăsând loc la foarte multe interpretări, textul având nevoie de foarte multe corecții de substanță asa cum s-a putut constata și din poziția Agenției pentru Plăți și Intervenție în Agricultură.
În consecință, în şedinţa din data de 04.12.2014, Comisia pentru Afaceri Europene a analizat proiectul de lege şi a hotărât, cu unanimitate de voturi, să adopte aviz negativ. Comisia pentru Afaceri Europene cere Ministerului Agriculturii inițierea de urgență a consultărilor cu toate instituțiile implicate în scopul realizării cadrului normativ naţional, coerent și solid, în domeniul garanţiilor aferente măsurilor de Politică Agricolă Comună.
                       
            La punctul 2 al Ordinii de zi a fost analizată propunerea legislativă pentru completarea art.33 din Legea nr.312/2004 privind Statutul Băncii Naţionale a României – L661/2014
            Conform prevederilor propunerii legislative, membrii Consiliului de Administraţie al Băncii Naţionale a României trebuie să îndeplinească o serie de  condiţii: să fie cetăţeni români, cu domiciliul în România, cu o reputaţie şi o pregătire profesională adecvată; să fie absolvenţi de studii superioare de lungă durată în domeniul ştiinţelor economice; să aibă experienţă de minim 9 ani în domeniul financiar-monetar; să nu deţină funcţii politice, alte demnităţi publice sau funcţii private cu excepţia activităţilor din domeniul didactic din învăţământul superior.
            La şedinţa comisiei au participat un reprezentant al Băncii Naţionale Române, Adrian Dumitrescu, şef serviciu şi d-na deputat Andreea Paul, în calitate de iniţiator.
            În şedinţa din data de 4 decembrie 2014, Comisia pentru Afaceri Europene a analizat propunerea legislativă şi a hotărât, cu majoritate de voturi, să adopte aviz favorabil, fără amendamente, dar cu observaţia ca la comisia de raport să fie considerat faptul că transpunerea reglementărilor europene  este de competenţa Guvernului sau a instituţiei direct vizate.
           
Punctul 3 al Ordinii de zi a fost amânat din cauza faptului că nu au răspuns invitaţiei Comisiei şi nu au participat la dezbateri nici iniţiatorii propunerii legislative, nici instituţiile solicitate a avea un punct de vedere.
           
La punctul 4 al Ordinii de zi, Comisia pentru Afaceri a analizat Cartea Verde privind siguranţa serviciilor de cazare turistică – COM (2014) 464 final/2014.
La acest punct de pe Ordinea de zi au participat doamna Alina Moc, consilier MAE şi doamna Zamfira Silviu, şef serviciu, Autoritatea Naţională pentru Turism.
            În urma dezbaterilor, membrii Comisiei pentru Afaceri Europene au decis ca acest punct să fie reluat în şedinţa următoare, lansându-se o dezbatere în care să fie invitaţi atât asociaţiile patronale din turism cât şi reprezentanţi ai societăţii civile.
 
La punctul 5 al Ordinii de zi, a fost făcută propunerea de constituire a Subcomisiei pentru elaborarea politicilor şi strategiilor în domeniul pescuitului şi acvaculturii raportat la noul statul dobândit de România conform noilor reglementari adoptate de instituţiilor europene.
Subcomisia are ca obiective  :
a) Creşterea nivelului de trai a populaţiei din regiunea costieră a Mării Negre şi a Deltei Dunării.
b) Dezvoltarea şi modernizarea capacităţilor de pescuit.
c) Stabilirea direcţiilor politicilor şi strategiile naţionale în vederea exploatării durabile a resurselor piscicole din bazinele  piscicole naturale continentale şi maritime.
d) Încurajarea dialogului între actorii din sectorul de pescuit naţional, Guvernul României şi instituţiile europene.
Subcomisia este formată din :
Senator Octavian MOTOC 
Senator Anca Daniela BOAGIU
Senator Cristian Dănuț MIHAI
Consilier CAE Senat  - ANGHEL Mihai Titus – Secretariat
Consultant – Consilier Camera Deputaților Marina BRUCHER


Go to top