Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

17 MAI 2017, MASA ROTUNDA: Aplicarea Conventiei ONU privind dreptrile persoanelor cu dizabilitti pe segmentul psihosocial - de la teorie la practica

Masă rotundă: Aplicarea Convenţiei Organizaţiei Națiunilor Unite privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi pe segmentul psihosocial - de la teorie la practică

Comisia pentru egalitatea de şanse din Senat şi Asociația Română de Psihiatrie Medico-Legală  în parteneriat cu Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării și Consiliul Național al Dizabilității din România organizează miercuri, 17 mai 2017, la Palatul Parlamentului, masa rotundă cu tema: „Aplicarea Convenţiei Organizaţiei Națiunilor Unite privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi pe segmentul psihosocial - de la teorie la practică”.

Evenimentul îşi propune să aducă în dezbatere stadiul aplicării în țara noastră a Convenţiei Organizaţiei Națiunilor Unite privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi în domeniul psiho-social, atât în cadrul instituțional, cât și în cel socio-comunitar. In cadrul întrunirii urmează să se analizeze modalitățile de promovare și implementare a drepturilor acestei categorii de persoane, în special în ceea ce privește abilitarea, reabilitarea, munca, încadrarea în muncă și educație.
 
Obiectivul general al mesei rotunde este identificarea celor mai bune soluții practice, pe plan legislativ și al îngrijirilor comunitare, în vederea asigurării egalităţii de şanse şi combaterii discriminării.
 
Evenimentul urmărește găsirea soluțiilor practice de rezolvare a unor probleme profunde identificate în ceea ce privește pacienții aflați sub incidența măsurilor de siguranță cu caracter medical, și anume: existența a numeroase cazuri sociale; lipsa reabilitării psiho-sociale sistematice și implicit a pregătirii pacienților pentru reinserție socială (după modelul penitenciarelor) și lipsa unui sistem funcțional de reabilitare psihosocială în comunitate, ceea ce face imposibilă dezinstituționalizarea pacienților fără suport socio-familial, ducând la supraaglomerarea fără precedent a Spitalului de Psihiatrie și Măsuri de siguranță Grajduri (348 de pacienți pe o capacitate de cazare de 240 de paturi aprobate, conform raportului Avocatului Poporului din 5 iulie 2016). De asemenea, problemele identificate contravin principiilor Convenţiei privind Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi și necesită luarea de măsuri concrete de rezolvare a lor.

La eveniment vor participa reprezentanţi ai Administraţiei Prezidenţiale, Guvernului României, Parlamentului României, ai autorităţilor publice centrale şi locale din domeniul protecţiei drepturilor persoanelor cu dizabilităţi, ai ONG-urilor cu responsabilităţi în domeniul protecţiei apărării drepturilor persoanelor cu dizabilități, medici psihiatri, psihologi, asistenţi sociali, reprezentanţi ai cultelor, mass media.
 
 
Bucureşti, 16 mai 2017
 

 


Go to top