Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Întrevederea Comisiei pentru Afaceri Europene cu E.S. domnul Diego Brasioli, ambasadorul Italiei, 9 septembrie 2014

Comisia pentru Afaceri Europene a Senatului României a avut marți, 9 septembrie 2014, o întrevedere cu E.S. domnul Diego Brasioli, ambasadorul Italiei, a cărui obiectiv a fost prezentarea de către oficialul italian a priorităților Italiei ca urmare a preluării președinției Consiliului Uniunii Europene.
În acest context, ambasadorul Diego Brasioli a subliniat trei direcții prioritare pe care Italia dorește să le implementeze și anume: creșterea gradului de ocupare a forței de muncă, inclusiv a ajutorului dat tinerilor pe piața muncii, asigurarea unui spațiu de libertate și securitate prin respectarea drepturilor cetățenești, precum și creșterea rolului Europei în arhitectura politică mondială.
Oficialul italian a evidențiat faptul că preluarea președinției Consiliul Uniunii Europene de către Italia vine pe fond de criza economică iar singura soluție viabilă de redresare a economiei europene este stimularea politicilor de sprijinire a IMM-urilor și de integrare a tinerilor pe piața muncii. La pachet cu aceste politici economice, dar și în urma rezultatelor alegerilor europarlamentare, președinția italiană va depune toate eforturile ca Uniunea Europeană să se apropie cât mai mult de cetățean conferindu-i un rol activ în politica legislativă europeană, prin restrângerea birocrației.
Referitor la politica de vecinătate, domnul ambasador Diego Brasioli și-a exprimat speranța în continuarea procesului de extindere, fie că e vorba de Ucraina, Georgia și Republica Moldova, fie că e vorba de Turcia. De asemenea, în urma situației politice complexe din Orientul Mijlociu și Africa de Nord, unde fenomenul “Primăverii Arabe” nu s-a finalizat, Italia se confruntă cu un aflux de emigranți care bat la porțile Europei. În acest context, Italia mizează pe întărirea rolului FRONTEX, unde și România este participantă activă cu o navă de patrulare pe Mediterană, lucru pentru care ambasadorul a ținut să mulțumească oficialilor români.
În încheierea prezentării, ES. domnul Diego Brasioli, ambasadorul Italiei, a apreciat buna colaborare dintre cele două țări la nivelul fondurilor europene, ambele guverne organizând o serie numeroasă de seminare comune pe această temă, Italia punând la dispoziția României experiența sa în atragerea fondurilor europene.
Președintele Comisiei pentru Afaceri Europene, doamna senator Anca Boagiu, a salutat prioritățile expuse de ambasadorul italian, dar a întărit faptul că Italia trebuie să imprime la nivelul conducerii europene o fermitate mult mai clară în relațiile cu Federația Rusă. În noua conjunctură politică de la granițele României, cu vecini aflați fie în conflict militar indirect, fie afectați de influențele intereselor politice ruse, senatorul Anca Boagiu a subliniat faptul că Europa trebuie să acorde o atenție sporită și să sprijine întărirea flancului estic din punct de vedere al siguranței cetățenilor și al protejării democrației și a statului de drept.  
Senatorul Dorin Dobra, membru al Comisiei, și-a exprimat la rândul său speranța că sub noua președinție italiană, Uniunea Europeană își va redefini scopurile și își va face cunoscute și mai mult valorile și proiectele, pentru că cetățenii simt nevoia unor lucruri concrete, clare, care transcend simpla enunțare a unor politici abstracte.
Senatorul Octavian Motoc, membru al Comisiei, a subliniat nevoia de implicare activă a Uniunii Europene în vecinătatea sa, exportul de securitate, democrație, diplomație și acțiuni economice având ca rezultat creșterea condițiilor de viață în țările vecine Europei, implicit diminuarea numărului de emigranți.
În închiderea reuniunii, cele două părți și-au manifestat dorința de continuare și consolidare a relațiilor bilaterale cu ocazia următorului COSAC (Conferinţa organelor parlamentare specializate în afaceri europene ale Parlamentelor Uniunii Europene).


Go to top