Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Dezbatere pe tema violenței domestice, eveniment organizat de Comisia pentru drepturile omului, egalitate de șanse, culte şi minorităţi

 Comisia pentru drepturile omului, egalitate de șanse, culte şi minorităţi din Senat, la inițiativa senatoarei Anca Dana Dragu, președinta Comisiei, a organizat joi, 23 iunie 2022, a doua dezbatere din cadrul evenimentului „Egalitate de șanse pe bune”, pe tema violenței domestice.
Evenimentul și-a stabilit drept scop crearea unui cadru propice unei dezbateri obiective, a unui dialog deschis în ceea ce privește conștientizarea cauzelor și efectelor negative ale violenței domestice, neajunsurile legislative și disfuncționalitățile din sistem legate de acest subiect.
Violența domestică este un fenomen frecvent întâlnit în România, de multe ori ignorat, cu un impact dramatic asupra personalității în formare a copilului. Indiferent de formele sale, fie că abuzul se răsfrânge asupra unui părinte sau chiar asupra copilului, consecințele asupra comportamentului și a modului în care copilul vede și înțelege lumea sunt dramatice. Cei mai mulți care trec printr-o relație agresivă, care sunt victime, ajung să fie, la rândul lor, agresori care nu fac altceva decât să continue cercul vicios al violenței domestice. Cu cât societatea va cunoaște repercusiunile violenței în conștiința și procesul de dezvoltare a copilului, cu atât această teamă va deveni o necesitate morală’’, a declarat Anca Dragu.
Printre invitații cu care au fost dezbătute aceste aspecte se numără reprezentanți ai mai multor instituții precum Ministerul Educației, Ministerul Familiei, ANAIS, ANES, Serviciul Prevenirea Violenței în Familie (DGASPC S4), Serviciul Evaluare Inițială și Intervenții în Situații de Risc (SEISR), Proffesional Women’s Network (PWN), Comisia Europeană, BNP Paribas, Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA).
Anca Dragu a deschis dezbaterea atrăgând atenția asupra unei chestiuni esențiale: încă există o mentalitate care încurajează violența domestică.
Nu este un lucru nou faptul că, în România, mentalitatea în ceea ce privește violența domestică este aproape primitivă. Drept dovadă, unii încă mai merg pe principiul că bătaia e ruptă din rai. Violența domestică este un subiect de o importanță majoră dacă vrem să facem parte dintr-o societate sănătoasă, echilibrată. Schimbarea pleacă de la fiecare dintre noi. Dacă persoanele vulnerabile aflate în astfel de cazuri încă nu și-au găsit curajul pentru a se face auzite sau nu au izbândit să facă o schimbare, o vom face noi pentru ele. Cum? Am putea începe prin a nu trata cu indiferență astfel de cazuri, de la bullying până la violența domestică”, afirma președinta Comisiei, Anca Dragu.
O altă temă abordată a fost problema ordinului de protecție și nerespectarea acestuia în unele cazuri, lipsa crasă de interes a autorităților privind plângerile victimelor aduse agresorilor lor, gestionarea deficitară de către cadrele didactice a situațiilor din care fac parte copiii care se confruntă cu violența domestică, neasigurarea gratuității psihoterapiei în cazul copilului afectat de abuzurile din familie, lipsa de informare a victimelor cu privire la propriile drepturi.
Ceea ce lipsește României este asumarea. În România încă avem comunități, în special în mediul rural, care sunt conduse prin instaurarea sau perpetuarea fricii. Nu cred că ne este străină situația în care plângerea unei persoane abuzate nu este tratată cu seriozitate din cauza relațiilor agresorului cu administrația publică”, a afirmat, în cadrul dezbaterii, Anisia Costescu, consilier local în comuna Dumbrăvița, județul Brașov. De asemenea, a punctat și nevoia acută de a avea o prezență feminină activă în administrație, indiferent că vorbim despre cea locală sau despre cea centrală. A subliniat faptul că, prin empatie, femeile reușesc să construiască mai solid structuri pentru problemele sociale.
Reprezentați ai societății civile au punctat că e nevoie de schimbări și la nivelul clasei politice pentru ca acest fenomen să fie abordat corect.
Discuțiile pe teme legate de egalitate de șanse, și nu numai, vor continua în cadrul evenimentului „Egalitate de șanse pe bune”, alte dezbateri fiind programate în toamnă, la începutul noii sesiuni parlamentare.
Încurajarea femeilor în a ocupa funcții publice importante este o soluție pentru a schimba mentalitatea în ceea ce privește modul în care tratăm cazurile de violență domestică, mai ales dat fiind faptul că numărul acestora este mai mare în cazul femeilor. La nivel global, doar 19,7% din locurile din consiliul de administrație sunt deținute de femei, ceea ce e o creștere relativ mică, de doar 2,8% față de 2018. În poziția de președinte la consiliile de administrație și supraveghere ajung doar 6,7% dintre femei și doar 5% directori generali”,  a declarat Virginia Oțel, copreședinte Professional Women's Network (PWN).
Concluziile dezbaterii au scos la iveală o serie de soluții care trebuie implementate de mai mulți stakeholderi, pe mai multe paliere:
  • Organizarea a cât mai multe campanii de conștientizare a consecințelor negative pe care violența în familie le are în dezvoltarea psihosocială a copilului;
  • Programe de formare a personalului didactic și a consilierilor școlari în vederea recunoașterii timpurii a tulburărilor emoționale ale copiilor;
  • Implementarea de cursuri de formare în instituțiile publice, intermedierea comunicării între instanțele juridice și serviciile sociale.
O nouă dezbatere pe subiect va fi organizată din toamnă, iar o parte din concluziile de azi și cele de la dezbaterile viitoare vor fi incluse într-un pachet de legi mai amplu, care se adresează violenței domestice și protecției categoriilor vulnerabile.



Go to top