Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Toți senatorii USR au votat împotriva inițiativei legislative privind Statutul aleșilor locali care slăbește normele de integritate

Senatorii USR au votat împotriva ințiativei legislative propusă de PSD pentru modificarea Legii 393/2004 privind Statutul aleşilor locali, ca urmare a deciziei CCR. Inițiativa PSD prevede că încălcarea normelor în materia conflictului de interese intră în sfera faptelor ce constituie abateri disciplinare.
În varianta PSD, în urma reexaminării, „fapta aleşilor locali de a încălca legislaţia în materie privind conflictul de interese constituie abatere disciplinară şi se sancţionează cu diminuarea indemnizaţiei cu 10% pe o perioadă de maximum şase luni”
„În actuala formulare, nu se mai reţine decât o sancţiune echivalentă cu diminuarea cu 10% a indemnizaţiei consilierului local timp de şase luni. Această nouă reglementare este o tentativă de a scăpa de măsura complementară pe care o dispunea ANI, în astfel de cazuri de conflict de interese, şi anume interdicţia de a mai ocupa o funcţie publică eligibilă timp de 3 ani de la constatarea acestui conflict de interese. Avem de-a face cu o încercare de a slăbi criteriile sau standardele de integritate în funcţia publică”, spune Senatorul USR Florina Presadă.
 
Proiectul, iniţiat de mai mulți parlamentari PSD, a fost adoptat în urma reexaminării, cu 78 de voturi „pentru”, 28 „împotrivă” şi o abţinere, în forma aprobată de Camera Deputaţilor. Senatul a fost camera decizională.
 Go to top