Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Ședința comună a Comisiei pentru agricultură, industrie alimentară și dezvoltare rurală şi a Comisiei economice, industrii și servicii din Senat a avut ca subiect dezbaterea asupra propunerii legislative privind practicile comerciale neloiale dintre întreprinderi în cadrul lanţului de aprovizionare agricol şi alimentar

Lucrările s-au desfășurat la sediul Senatului și online, luni 12 aprilie a.c.
Este a treia dezbatere asupra propunerii legislative, propunere care vizează transpunerea în legislația națională a prevederilor Directivei (UE) 2019/633 a Parlamentului European și a Consiliului din 17 aprilie 2019 privind practicile comerciale neloiale dintre întreprinderi în cadrul lanțului de aprovizionare agricol și alimentar, în vederea stabilirii unei liste a practicilor comerciale neloiale interzise în relațiile dintre cumpărătorii și furnizorii din cadrul lanțului de aprovizionare, prin reglementarea termenelor de plată, a competențelor și atribuțiilor autorității de concurență, precum și a sancțiunilor aplicabile în cazul încălcării prevederilor legii.
Dezbaterile au avut ca punct central lanțul de aprovizionare agricol și alimentar în care se constată inegalități semnificative în ceea ce privește puterea de negociere a furnizorilor și cea a cumpărătorilor de produse agricole și alimentare. Respectivele inegalități privind puterea de negociere pot conduce la practici comerciale neloiale în cazurile în care parteneri comerciali mai importanți și mai puternici încearcă să impună anumite practici sau clauze contractuale care sunt în avantajul lor în legătură cu o tranzacție de vânzare.
La această întâlnire de analiză a propunerii legislative, au participat reprezentanții principalelor instituții cu competență pe acest subiect: Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Consiliul Concurenței, Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului.
De asemenea, au participat la dezbateri și colegii deputați din Comisia pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară și servicii specifice din Camera Deputaților.
Senatorul George Scarlat, președintele  Comisiei de Agricultură, Industrie Alimentară și Dezvoltare Rurală din Senat, a insistat ca la această dezbatere să participe actorii principali din domeniul vizat: industria agricolă și alimentară.
Astfel, au participat reprezentanții formelor asociative: ROMALIMENTA, ROMPAN, Berarii României, Asociaţia Marilor Reţele Comerciale, Asociaţia Naţională pentru Băuturi Răcoritoare, Asociaţia Crescătorilor şi Exportatorilor de Bovine, Ovine şi Porcine din România, Asociaţia Română a Cărnii, PRO AGRO, OIPA, ANAMOB, AGROINTELIGENȚA, Federaţia Naţională a Producătorilor de Produse Tradiţionale din România, Asociaţia BIO ROMȂNIA, Forța Fermierilor.
 
 
 



Go to top