Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicat de presă

Întrevederea Comisiilor pentru politică externă și Comisiilor pentru afaceri europene ale Senatului și Camerei Deputaților cu Dimitris Avramopoulos, Comisar european pentru migrație, afaceri interne și cetățenie – joi, 22 noiembrie 2018

Joi, 22 noiembrie a.c., a avut loc întrevederea Comisiilor pentru politică externă și a Comisiilor pentru afaceri europene ale Senatului și Camerei Deputaților cu Dimitris Avramopoulos, Comisar european pentru migrație, afaceri interne și cetățenie, la solicitarea Reprezentanței Comisiei Europene în România.
Reuniunea a avut loc în prezența Angelei Cristea - Șeful Reprezentanței Comisiei Europene în România, Dianei Schmitt - Șef de cabinet al Comisarului european pentru migrație și a lui Oliver Bergeau - Membru al cabinetului Comisarului Dimitris Avramopoulos.
Comisarul european Dimitris Avramopoulos și-a exprimat deschiderea de a colabora cu instituțiile statului român în vederea pregătirii Președinției Consiliului UE din prima jumătate a anului viitor. Principalele direcții vizate de politicile europene pentru migrație se axează pe intensificarea cooperării cu statele terțe de origine și de tranzit în cadrul unor parteneriate personalizate, acordând o atenție specială dimensiunii externe atât a migrației, cât și întărirea protecției frontierelor externe ale Uniunii prin extinderea mandatului agenției FRONTEX.
Senatorul Cristian Dumitrescu, Președintele Comisiei pentru politică externă din Senatul României, a confirmat că Parlamentul României susține inițiativele legislative ale Comisiei Europene, în marja Președinției române la Consiliul Uniunii Europene din primul semestru al anului 2019.
România susține politicile Uniunii Europene în domeniul migrației cu speranța că ele vor deveni consensual acceptate și eforturile se vor îndrepta mai puțin spre ideea de a stopa și mai mult de a preveni, prin cunoașterea cauzelor și reducerea tensiunilor în țările de origine ale fluxurilor migraționiste.
În cadrul discuțiilor, președintele Comisiei pentru politică externă din Senat a subliniat faptul că răspunsul politic la criza migrației ilegale ar putea fi reprezentat de  implementarea unui mecanism integrat și de solidaritate. Cristian Dumitrescu a dat ca exemplu, în argumentarea ideii sale, situația  persoanelor care vin din Africa de Nord pe ruta central - mediteraneană.
Comisarul european pentru migrație, afaceri interne și cetățenie și-a exprimat convingerea că Președinția României la Consiliul U.E., din prima jumătate anului viitor, va fi una de succes.
Cristian Dumitrescu și-a exprimat încrederea că această Președinție va fi una istorică, cu o agendă importantă și complexă pentru România, având ca teme BREXIT, Bugetul și Summit-ul U.E. de la Sibiu.

Go to top