Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Ședința comună a Comisiei pentru agricultură, industrie alimentară și dezvoltare rurală şi a Comisiei economice, industrii și servicii din Senat a avut ca subiect dezbaterea asupra propunerii legislative privind practicile comerciale neloiale dintre întreprinderi în cadrul lanţului de aprovizionare agricol şi alimentar. Lucrările s-au desfășurat la sediul Senatului și online, marți, 6 aprilie a.c.

Aceasta a vizat transpunerea în legislația națională a prevederilor Directivei (UE) 2019/633 a Parlamentului European și a Consiliului din 17 aprilie 2019 privind practicile comerciale neloiale dintre întreprinderi în cadrul lanțului de aprovizionare agricol și alimentar, în vederea stabilirii unei liste a practicilor comerciale neloiale interzise în relațiile dintre cumpărătorii și furnizorii din cadrul lanțului de aprovizionare, prin reglementarea termenelor de plată, a competențelor și atribuțiilor autorității de concurență, precum și a sancțiunilor aplicabile în cazul încălcării prevederilor legii.
În cadrul acestei dezbateri, au fost enunţate principalele puncte de vedere ale celor implicaţi în implementarea actului normativ. Prezentul act normativ, aflat în dezbatere, stabileşte o listă a practicilor comerciale neloiale interzise în relaţiile dintre cumpărători şi furnizori din cadrul lanţului de aprovizionare agricol şi alimentar, precum şi o serie de norme de asigurare a aplicării a respectivelor interdicţii.
Au răspuns invitației domnului senator George Scarlat, preşedintele Comisiei pentru agricultură, industrie alimentară și dezvoltare rurală, actorii principali din domeniul comerțului din industria alimentară.
Printre cei prezenţi, s-au numărat reprezentanţi ai ROMALIMENTA, ROMPAN, Asociaţia Marilor Reţele Comerciale, Berarii României, Asociaţia Naţională pentru Băuturi Răcoritoare, Asociaţia Crescătorilor şi Exportatorilor de Bovine, Ovine şi Porcine din România, Asociaţia Română a Cărnii, PRO AGRO, OIPA, ANAMOB, Federaţia Naţională a Producătorilor de Produse Tradiţionale din România, APRIL, Asociaţia BIO ROMȂNIA.
De asemenea, au participat la dezbateri şi reprezentanţi ai Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, precum şi ai Consiliului Concurenţei.
 
 
 
 
 



Go to top