Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Relaţii internaţionale - Activităţi multilaterale

A 41-a sesiune a Comitetului Patrimoniului Mondial UNESCO (Cracovia, 1-5 iulie 2017)

Dl senator Vlad-Tudor Alexandrescu, secretar al Comisiei permanente comune a Camerei Deputaților și Senatului pentru relația cu UNESCO, a participat la a 41-a sesiune a Comitetului Patrimoniului Mondial UNESCO (Cracovia, 1-5 iulie). În cadrul reuniunii au fost examinate chestiuni precum: Convenția patrimoniului mondial și dezvoltarea durabilă; Starea de conservare a bunurilor din patrimoniul mondial; Propuneri de înscriere pe lista patrimoniului mondial; Clarificarea limitelor și suprafețelor bunurilor de către Statele părți.
 
w Dnii senatori Ion Ganea și Vlad-Tudor Alexandrescu au participat, în perioada 30 octombrie-4 noiembrie, la cea de-a 39-a sesiune a Conferinței generale UNESCO (Paris, 30 octombrie-14 noiembrie).
 
Conferința generală este principalul organ director al UNESCO, reunind reprezentanții statelor membre și observatoare din cadrul organizației, care stabilesc programele și politicile în domeniile de competență ale UNESCO. Delegația României a fost alcătuită din reprezentanți ai Ministerului Afacerilor Externe, ai Ministerului Culturii, ai Comisiei Naționale a României pentru UNESCO și ai Comisiei permanente comune a Camerei Deputaților și Senatului pentru relația cu UNESCO.
Participanții au dezbătut și adoptat documente și propuneri de politică generală, pe teme precum: Agenda 2030 privind educația - rolul UNESCO; strategia UNESCO privind schimbările climatice; protecția patrimoniului cultural în caz de conflict armat; statutul cercetătorilor științifici; implementarea Planului de acțiune al ONU pentru siguranța jurnaliștilor și problema impunității. Cu aceeași ocazie, dna Audrey Azoulay, fost ministru al culturii și comunicării în guvernul francez, a fost aleasă în funcția de director general al UNESCO, pentru un mandat de patru ani.
 
Go to top