Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Întrevederea membrilor Comisiei speciale comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru coordonarea activităţilor parlamentare necesare pregătirii Președinției Consiliului Uniunii Europenecu o delegație a Asociației Parlamentare Canada-Europa (APCE)

La 16 octombrie 2018, membrii Comisiei speciale comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru coordonarea activităţilor parlamentare necesare pregătirii Președinției Consiliului Uniunii Europene au avut o întrevedere cu o delegație a Asociației Parlamentare Canada-Europa (APCE), condusă de deputatul Scott Simms, președintele Asociației.
Au participat la întrevedere senatorul Titus Corlățean și deputații Nicolae Neagu, vicepreședintele Comisiei speciale comune, Ovidiu Ganț și Alina Teiș.
În cadrul discuțiilor, senatorul Titus Corlățean s-a referit la abordarea României în asumarea Președinției Consiliului Uniunii Europene și la prioritățile de mandat ale semestrului de Președinție, subliniind relevanța pentru relațiile UE-Canada a celor patru piloni în baza cărora va fi stabilit viitorul Program de priorități.
A subliniat, în acest sens, tematica Europa - actor global, în cadrul căreia țara noastră va urmări acordarea unei atenții speciale stabilității și securității în vecinătatea estică a Uniunii Europene, aspect de interes și pentru Canada, din perspectiva relației speciale a acesteia cu Ucraina, dar și a consolidării relațiilor politice și comerciale ale Uniunii Europene cu parteneri globali de prim rang, în rândul cărora se înscrie și Canada.
Senatorul Titus Corlățean a evidențiat, în acest context, interesul major pe care România îl acordă consolidării, în continuare, a relației transatlantice, pe toate dimensiunile pe care aceasta le implică: politico-militară și de securitate, precum și economică și comercială.
În această privință, senatorul Corlățeam a exprimat satisfacția față de ratificarea Acordului de Parteneriat Strategic (SPA) între Uniunea Europeană și Canada și s-a referit la stadiul procesului de ratificare în Parlamentul României, for bicameral, a Acordului Economic și Comercial Cuprinzător (CETA).
În plus, acesta a reliefat valoarea deosebită pe care cetățenii români o acordă libertății de circulație a persoanelor, inclusiv pe fondul evoluțiilor istorice, precum și înțelegerea pe care aceștia și factorul politic o au asupra indivizibilității celor patru libertăți, principiu urmărit a fi asigurat în cadrul tuturor demersurilor și acțiunilor politice ale României. A menționat, în context, relevanța contactelor umane și a contribuțiilor comunităților românești și canadiene în consolidarea relațiilor bilaterale.
Delegația canadiană a manifestat interes față de sistemul electoral din România, față de specificul arhitecturii constituționale și a instituției Parlamentului, precum și față de principiile reprezentativității, pornind de la premisa similarităților, dar și de la diferențele dintre cele două sisteme parlamentare bicamerale existente în Canada și în România. Membrii delegației au dorit să cunoască detalii cu privire la reprezentativitatea minorităților naționale la nivelul Parlamentului României, precum și cu privire la profilul Președinției române a Consiliului Uniunii Europene și la procedura de ratificare în curs în Parlamentul României a Acordului Economic și Comercial Cuprinzător (CETA).
 



Go to top