Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

MARȚI, 12 IANUARIE 2016

În cadrul programului de activităţi din vacanţa parlamentară, Comisia pentru cultură şi media a Senatului a organizat, marţi, 12 ianuarie 2016, întâlniri cu conducerea Societăţii Române de Televiziune şi cu cea a Ministerului Culturii.
 
La prima parte a şedinţei, Societatea Română de Televiziune a fost reprezentată de d-na Irina Radu, director general interimar, însoţită de ceilalţi membri ai Comitetului director: d-nele Camelia Pătru, directorul Departamentului Economic, Carla Tompea, directorul Direcţiei Programe şi Oana Popescu, directorul TVR 2 şi d-nii Gabriel Gherghescu, directorul TVR 1 şi Claudiu Lucaci, directorul Direcţiei Ştiri. Conducerea Televiziunii Naţionale a făcut o prezentare a situaţiei actuale a instituţiei, cu accent pe greutăţile financiare cauzate de pierderile acumulate în timp de SRTv, greutăţi sporite de un val de procese prin care foşti şi actuali salariaţi au revendicat sume de bani prevăzute în contractul colectiv de muncă şi neplătite de instituţie. S-a insistat asupra măsurilor luate pentru reducerea cheltuielilor şi folosirea cât mai judicioasă a banului public şi au fost făcute membrilor Comisiei propuneri de modificări legislative care ar permite SRTv creşterea veniturilor anuale. A fost, de asemenea, abordată situaţia studiourilor teritoriale ale TVR, precum şi impactul asupra instituţiei a trecerii de la televiziunea analogică la cea digitală. Membrii Comisiei au pus întrebări reprezentanţilor SRTv legate de funcţionarea şi de managementul instituţiei şi au anunţat intenţia de modificare a Legii nr. 41/1994 înaintea numirii unui nou consiliu de administraţie al SRTv.   
 
Partea a doua a şedinţei a fost consacrată întâlnirii cu conducerea Ministerului Culturii, reprezentată de dl. ministru Vlad Alexandrescu, însoţit de cei doi secretari de stat, d-nii Alexandru Oprean şi Mihai Ghyka. Dl. ministru Alexandrescu a prezentat membrilor Comisiei principalele domenii în care se intenţionează modificări legislative: protecţia patrimoniului cultural naţional şi cinematografia. Au fost evidenţiate preocupările ministerului legate de organizarea de concursuri pentru ocuparea posturilor de manager la câteva instituţii publice de cultură conduse, în momentul de faţă, de manageri interimari, de finanţarea revistelor de cultură, de finanţarea infrastructurii Bibliotecii Naţionale a României şi de mărirea numărului de posturi la această instituţie. Membrii Comisiei au adus în atenţia reprezentanţilor Ministerului Culturii necesitatea revitalizării activităţii direcţiilor judeţene de cultură şi protecţia patrimoniului, precum şi necesitatea găsirii unor soluţii legislative pentru restaurarea patrimoniului imobiliar urban. S-a insistat asupra unui plan de acţiuni culturale pentru marcarea a 140 de ani de la nașterea lui Constantin Brâncuşi, asupra urgenţei întreprinderii unor măsuri pentru consolidarea sediului Muzeului Naţional de Istorie a României şi pentru asigurarea resurselor umane şi materiale necesare bunei funcţionări a Teatrului Naţional din Bucureşti.
 
La finalul ambelor întâlniri, atât invitaţii, cât şi membrii Comisiei pentru cultură şi media a Senatului au remarcat utilitatea schimburilor de opinii şi de informaţii şi s-au angajat să colaboreze pentru rezolvarea sau ameliorarea tuturor problemelor evidenţiate în cursul discuţiilor.


Go to top