Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Întrevederea Președintei Comisiei pentru afaceri europene din Senatul României, Gabriela Crețu cu delegația Comisiei pentru integrarea europeană a Republicii Albania

Preşedinta Comisiei pentru afaceri europene a Senatului României, Gabriela Crețu, împreună cu senatorul Gabi Ionașcu, au primit luni, 21 octombrie, o delegație a Comisiei pentru integrarea europeană a Republicii Albania, condusă de vicepreședinta Comisiei pentru integrare europeană și fost viceprim-ministru al Albaniei, Senida Mesi, prilej cu care a salutat continua evoluție a relațiilor diplomatice dintre România și Albania. Din delegația albaneză au mai făcut parte  Halit Valteri, membru al Comisiei, și E.S. Ilir Tepelena, ambasadorul Republicii Albaniei la București
Temele abordate în cadrul întrevederii s-au axat pe extinderea Uniunii în Balcanii de Vest, deschiderea procesului de aderare a Albaniei la UE și împărtășirea experienței aferente integrării României.
În actualul context european, președinta Comisiei pentru Afaceri Europene a Senatului a prezentat două scenarii de evoluție a Uniunii Europene și a țărilor care își doresc să adere la UE. Primul scenariu se referă la deschiderea ușilor către toate statele interesate de integrare, dar cu amânarea reformei interne a Uniunii. Cel de-al doilea scenariu vizează un ritm mai moderat al procesului de integrare, cu scopul de a permite finalizarea reformei interne a Uniunii. În acest sens,  Gabriela Crețu a argumentat că acești pași sunt esențiali pentru a evita dificultățile pe care România le-a întâmpinat, la rândul său, în timpul procesului său de aderare.
Delegația albaneză a confirmat interesul pentru dezvoltarea dialogului dintre cele două state, subliniind că dimensiunea parlamentară joacă un rol important atât în procesul de extindere al Uniunii Europene, cât și în stabilitatea zonei Balcanilor de Vest. Vicepreședinta Comisiei pentru integrare europeană din Republica Albaniei a precizat că integrarea în UE reprezintă principalul obiectiv strategic al țării sale și a solicitat sprijinul României în vederea deschiderii negocierilor de aderare. Senida Mesi a subliniat că Albania înțelege nevoia Uniunii de reformă internă, cu toate acestea susține nevoia de menținere a dialogului dintre Uniune și statele candidate.
În cadrul întrevederii, președinta Comisiei pentru Afaceri Europene, Gabriela Crețu a subliniat că unul dintre obiectivele Președinției României la Consiliul Uniunii Europene a fost susținerea dosarului de extindere spre zona Balcanilor de Vest și a Republicii Moldova. La rândul ei, delegația albaneză a apreciat eforturile Președinției române, punctând că discuțiile legate de lărgire nu au fost continuate și de actuala Președinție.
Senatorul Gabi Ionașcu a recomandat părții albaneze să nu grăbească procesul de aderare, întrucât sprijinul financiar oferit de UE țărilor candidate este considerabil mai mare din postura de candidat decât din cea de membru.
Un alt punct important adus în discuție de președinta Comisiei pentru Afaceri Europene, Gabriela Crețu a fost problema “brain-drain” cu care se confruntă statele din estul Europei, și în special România, care în ultimii ani a pierdut, în egală măsură și un număr impresionant de cetățeni activi în câmpul muncii.
În încheiere, partea română și-a exprimat disponibilitatea pentru continuarea discuțiilor bilaterale dintre cele două state și a reiterat sprijinul real în discuțiile Albaniei cu Uniunea Europeană.



Go to top