Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Discursul Președintelui Senatului, domnul Călin Popescu-Tăriceanu, la reuniunea Adunării Generale a Asociației Municipiilor din România - luni, 13 martie 2017

Doamnelor și domnilor invitați,
Doamnelor și domnilor membri ai Guvernului,
Doamnelor și domnilor primari,
 
Mă bucur să ne revedem cu toții, după șase luni, de la ultima reuniune, și vă mulțumesc pentru invitația de a mă adresa astăzi dumneavoastră.
Întâlnirea precedentă, la care am avut onoarea de a ține un discurs, a avut loc în octombrie. Eram înaintea unui vot esențial pentru viitorul României.
Vă spuneam atunci că românii vor decide cine trebuie să conducă țara și vă spuneam că toate instituțiile acestui stat, începând cu Președinția, trebuie să respecte decizia lor.
Între timp, am avut alegerile în 11 decembrie, prin care românii au ales fără echivoc o majoritate PSD-ALDE.
Cu toate acestea, la începutul lui 2017, am avut o încercare de ‘’lovitură de stat de catifea”, pe care Curtea Constituțională a sancționat-o clar, prin două decizii pe care le-aș caracteriza ca istorice.
Din păcate însă, de mai bine de trei luni de zile, avem o instabilitate politică fără precedent prin proximitatea față de alegerile din decembrie și la rezultatul clar al acestora.
Ne confruntăm cu o ofensivă aproape zilnică din partea unor instituții de forță împotriva instituțiilor rezultate din votul democratic al românilor.
Mă îngrijorează că această ofensivă permanentă pune sub semnul întrebării echilibrul puterilor în stat și ne îndepărtează de la lucrul care mie mi se pare că este esențial; și anume, dezbaterea despre prioritățile economice, sociale și de politică externă, în contextul discuțiilor de la Consiliul European recent încheiat, pe care România sigur că ar trebui să le facă.
Ei bine, eu am crezut - vă spun, poate cu oarecare naivitate - că democrația și respectarea drepturilor și libertăților cetățenilor au fost un bun câștigat definitiv după căderea comunismului, în 1989. Din păcate, astăzi suntem în situația să folosim o mare parte a energiilor noastre, a resurselor de timp, pentru a recâștiga un teren care părea sigur.
Spun aceste lucruri și pentru că știu de la dumneavoastră că multe proiecte din plan local sunt blocate din cauza instituțiilor de forță. În plus, știu că anul acesta a fost o situație mai dificilă pentru bugetele locale, stabilirea lor și alocările care trebuie făcute, din cauza amânării adoptării bugetului de stat.
S-a întârziat, săptămâni bune, adoptarea bugetului, timp în care dumneavoastră nu ați putut, la rândul vostru, să vă aprobați, în plan local, modul cum doriți să alocați bugetele pentru diferitele capitole de cheltuieli.
 
Doamnelor și domnilor,
 
Obiectivul nostru comun este dezvoltarea României, în ciuda frânei puse de instituțiile de forță.
Vă spun deschis: românii nu vor găsi scuze dacă proiectele de dezvoltare locală nu vor fi puse în practică; după cum, nu vor găsi scuze nici Guvernului, dacă rămâne blocat în acest joc politic, care este făcut de anumite instituții din România și anumite autorități. Știu că se tot vorbește, în ultima perioadă, despre un fel de prigoană pornită împotriva primarilor, că sunt situații în care primarii nu au curaj să semneze documente, de frică să nu ajungă pe mâna procurorilor. Vreau să vă rog ceva. Dacă vă simțiți hăituiți, dacă nu vă puteți face treaba așa cum trebuie, dacă se fac presiuni asupra dumneavoastră, atunci ieșiți și spuneți public aceste lucruri!
Dacă nu, atunci, treceți la treabă!Nu avem niciun motiv pentru care să nu punem în aplicare programul politic cu care am câştigat alegerile şi programul de guvernare cu care guvernul a obţinut votul de încredere al Parlamentului.
Ar trebui ca anul acesta, în mod normal, să aducă o revenire la normalitate şi o accelerare a activităţii administraţiei centrale şi locale.
 Spuneam că am avut un început de an tumultos, dar cu toate acestea, a fost un început de guvernare bun, mai ales în ceea ce priveşte măsurile adoptate de Guvernul condus de domnul prim-ministru Sorin Grindeanu.
S-au adoptat o serie de măsuri esenţiale pentru cetăţeni, s-au luat şi decizii care vizează direct sau indirect administraţiile locale, cum ar fi creşterea cu 20% a salariilor din administraţia locală, eliminarea celor 102 taxe nefiscale, aprobarea PNDL, începerea dezbaterilor pentru Legea unică a salarizării. Aşadar, este un început, aş spune, promiţător, dar mai avem foarte mult de lucru pentru a accelera dezvoltarea economică a României.
Şi de ce spun acest lucru, că mai avem mult pentru a accelera dezvoltarea economică? Pentru că iată, vin la acest subiect, care mie mi se pare extrem de important pentru viitorul nostru, care este dezbaterea privind viitorul Europei. Ce fel de Europă se va construi? Vedeţi din ce în ce mai mult că se discută despre Europa cu două sau cu mai multe viteze.
Din păcate, România riscă să fie din nou pusă la colţ, aşa cum a mai fost, din păcate şi în trecut, şi războaiele politice de la noi ne împiedică să stăm să facem o dezbatere lucidă şi utilă pentru viitorul României. Stăm mereu blocaţi în dispute politice sterile care consumă timp şi energii.
 
În acest timp, deciziile de la Bruxelles se iau şi vedeţi că ele sunt esenţiale pentru viitorul României. Mai mult de atât, în 2019, urmează să deţinem Preşedinţia UE şi trebuie să folosim această oportunitate.
 
Şi de ce vă spun aceste lucruri, o să întrebaţi?
 
Pentru că dumneavoastră, primarii aveţi un rol esenţial în dezvoltarea economică a României, în aşa fel încât România să aibă o forţă de negociere mai mare în UE. Nu vă spun un mare secret. Forţa de negociere, arma principală de negociere la nivelul UE, este dată de forţa economică.
Un stat slab economic, un stat subordonat economic va avea o poziţie slabă de negocieri. Şi, pentru a ne putea întări economic, eu vă spun clar că avem nevoie ca de apă să punem în aplicare marile proiecte de dezvoltare.
Din păcate, unii primari s-au concentrat pe micromanagement şi doar pe gestiunea treburilor care intră în fişa postului: curăţenie, iluminat ş.a.m.d. Nu spun că aceste lucruri nu sunt importante, fără îndoială, ele sunt importante, dar primarul trebuie să fie în acelaşi timp un vizionar pentru comunitatea lui, un om care trebuie să aibă capacitatea de a anticipa dezvoltarea oraşului şi care să poată să faciliteze, prin proiectele pe care le pune pe masă, această dezvoltare.
Primarul, în acelaşi timp, cred că trebuie să fie şi un fel de ambasador local pentru a atrage investiţii şi un manager pentru a pune în practică proiectele de dezvoltare. Daţi drumul la proiecte, aşadar - este îndemnul pe care vi-l dau, pentru că prin dezvoltarea economică a localităţilor dumneavoastră puteţi să contribuiţi esenţial la dezvoltarea şi creşterea bunăstării şi calităţii vieţii fiecăruia dintre locuitori.
Ce fel de proiecte o sa faceţi, sigur că o să decideţi dumneavoastră, dar cred că în principal proiectele de infrastructură vor ajuta să atrageţi şi investiţiile şi să ridicaţi şi calitatea vieţii în oraşul dvs. Sigur, mai vreau să adaug un lucru, că dacă ai dezvoltare economică, atunci în mod clar generezi resurse, generezi locuri de muncă, venituri mai mari pentru municipalitate şi, prin urmare, Primăria poate să asigure realizarea unor proiecte pe care cetăţenii le aşteaptă.
Vreau să închei, spunându-vă că anul 2017 îl consider extrem de important pentru România şi pentru comunităţile sale locale. Nu suntem în situaţia fără doar şi poate, şi mă cunoaşteţi şi ne cunoaşteţi pe toţi cei de aici, nu suntem în situaţia să depunem armele chiar dacă am întâmpinat dificultăţile pe care le-aţi văzut.
Din contră, alături de colegii, liderii din coaliţia de guvernare, vă garantez că veţi avea sprijinul nostru.
Doar aşa vom ieşi din cercul vicios al subdezvoltării generat de această vânătoare de vrăjitoare din ultimii ani. Am convingerea că România trebuie şi poate să se dezvolte şi sunt sigur că împreună vom reuşi acest lucru.
Vă mulţumesc!
 
 



Go to top