Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Legea pentru digitalizarea administrației publice, propusă de senatorul USR Cristian Ghica, retrimisă la comisii

Legea pentru digitalizarea administrației publice, inițiativă legislativă a senatorului USR Cristian Ghica, a fost retrimisă la comisii, înainte de votul în  plenul Senatului. Proiectul de lege stipula  obligația instituțiilor publice de a efectua electronic toate comunicările necesare prestării de servicii publice, toate comunicările aferente transparenței decizionale și cele ale accesului la informațiile de interes public, precum și comunicările interne care țin de funcționarea instituției, respectiv comunicările inter-instituționale dintre două sau mai multe instituții.
 
 Un prim pas pentru implementarea digitalizării la nivel instituțional, în România, este asigurarea circulației rapide a documentelor între cetățeni și instituții precum și în comunicările între instituții, în format electronic, eliminând cozile inutile la ghișee precum și corvoada transferului de documente între instituții prin intermediul contribuabilior.
 
Cristian Ghica: ”Un obiectiv strategic al USR îl reprezintă reducerea birocrației și accelerarea digitalizării administrației publice. Vizita în persoană, la ghișeu și obligativitatea folosirii hârtiei ca principal mediu de comunicare între cetățeni și stat sunt principalele bariere pentru introducerea serviciilor publice la distanță. Determinarea instituțiilor publice de a comunica inter și intrainstituțional, exclusiv în format electronic, ar digitaliza majoritatea aparatului statal din România, costurile acestei tranziții fiind marginale. ”
 
Proiectul legislativ reprezintă fundația pentru implementarea la nivel național a principiului “o singură dată”, un concept de guvernare electronică care își propune să se asigure că cetățenii, instituțiile și companiile trebuie să furnizeze autorităților și administrațiilor, doar o singură dată, anumite informații standard.
La nivel european, principiul “o singură dată” face parte din planurile Uniunii Europene de a dezvolta în continuare Piața Unică Digitală, prin reducerea sarcinii administrative asupra cetățenilor și a întreprinderilor. În Uniunea Europeană, sistemul a fost implementat, la nivel național, în țări precum Estonia, Olanda, Belgia, Austria, Danemarca, Portugalia și Spania.
 



Go to top