Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Primirea de către dl senator Titus Corlățean, președintele Grupului parlamentar de prietenie România-Franța a E.S. dna Michèle Ramis, ambasadorul Franței în România 27 iulie 2018

La data de 27 iulie  a.c., dl senator Titus Corlățean, președintele Comisiei speciale a Camerei Deputaților și Senatului României pentru coordonarea activităţilor parlamentare necesare pregătirii Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene din primul semestru al anului 2019 a avut o întrevedere cu E.S. dna Michèle Ramis, ambasadorul Franței în România.
În cadrul discuțiilor a fost subliniată aniversarea a 10 ani de la semnarea Declarației comune privind instituirea unui Parteneriat strategic între Franța și România. Totodată, a fost evidențiat rolul României de far al francofoniei în Europa Centrală și de Est și a fost reliefată necesitatea intensificării cooperării tradiționale româno-franceze, cu accent pe educație și cultură, mai ales în perspectiva debutului Sezonului România-Franța în toamna acestui an, în care se celebrează și Centenarul Marii Unirii.
A fost subliniat nivelul excelent al relațiilor bilaterale dintre România și Franța, în care un rol important îl are diplomația parlamentară, anul acesta având loc vizita președintelui Senatului francez în două ocazii, Primul Summit parlamentar al Formatului B9 și Asociația Senatelor din Europa, dar și vizita Grupului parlamentar de prietenie Franța-România din cadrul Adunării Naționale franceze. În context, au fost discutate elemente organizatorice referitoare la vizita Grupului de prietenie Franța-România din Senatul francez, perfectată pentru a doua jumătate a lunii septembrie a.c. Dl senator Titus Corlățean este președintele Grupului parlamentar de prietenie România-Franța din Senatul României, din iunie 2018.
Dialogul a vizat și preluarea de către România a Președinției Consiliului Uniunii Europene în primul semestru al 2019, președintele Comisiei comune speciale, senatorul Titus Corlățean subliniind importanța creării unei platforme politice naționale care să ducă la adoptarea de către Parlament a unei declarații privind consensul în susținerea priorităților de mandat al României în cadrul semestrului de Președinție a Consiliul UE.
A făcut o trecere în revistă a priorităților tematice avute în vedere de România în perioada Președinției UE, reliefând voința țării noastre de fi un mediator corect între armonizarea intereselor tuturor statelor membre și în promovarea intereselor proprii, specifice României și regiunii din care face parte. În context, a fost subliniată tema referitoare la rolul Uniunii Europene ca actor global, cu accent pe extinderea Uniunii Europene atât în zona Balcanică, dar și în ceea ce privește susținerea parcursului european al Republicii Moldova.
De asemenea, a amintit temele referitoare la creșterea economică, convergența și coeziunea, o Europă a siguranței și redefinirea valorilor europene comune. Dl senator Titus Corlățean a evidențiat includerea pe agendă a temei privind prevenirea și combaterea rasismului, intoleranței, xenofobiei, populismului și antisemitismului.



Go to top