Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Participarea senatorului Titus Corlățean, vicepreședinte al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, la reuniunea Comisiei APCE pentru alegerea judecătorilor la CEDO, Paris, 11 ianuarie 2019

Senatorul Titus Corlățean, membru al Delegației Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE), vicepreședinte al Adunării, participă în ziua de 11 ianuarie a.c., la Paris, la reuniunea Comisiei pentru alegerea judecătorilor la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a APCE. Senatorul român este membru al acestei comisii speciale, ca urmare a desemnării sale de către Biroul Adunării Parlamentare, la propunerea grupului politic din care face parte, în baza expertizei pe care o deține în acest domeniu. Pe ordinea de zi a acestei reuniuni se află audierea candidaților propuși de Suedia și Italia pentru funcția de judecător la CEDO.
Comisia APCE pentru alegerea judecătorilor la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, cu o componență restrânsă, are în atribuții audierea candidaților propuși de statele membre, pentru funcția de judecător la CEDO. Fiecare stat membru își organizează propria procedură de selecție pentru respectiva funcție.
Membrii comisiei evaluează, pe baza unei experiențe juridice temeinice, corectitudinea și transparența procedurii naționale de selecție a candidaților. De asemenea, evaluează în urma audierii candidaților și examinării CV-urilor, în ce măsură candidații se califică pentru funcția de judecător la CEDO și înaintează către Biroul Adunării recomandarea privind candidatul cel mai bine pregătit, din fiecare listă națională, în raport cu cerințele funcției sau, în caz contrar, recomandarea transmiterii, de către un stat membru, a unei noi liste de candidați.
Judecătorii la CEDO sunt aleși prin votul în plenul APCE, constituit din cei 324 de parlamentari delegați de parlamentele naționale.
 



Go to top