Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Marius Humelnicu, președintele Comisiei de comunicații și tehnologia informației a participat la Conferința "Quo Vadis 2021 - Digitalizarea asigurărilor - prioritate zero”

Președintele Comisiei de comunicații și tehnologia informației, Marius Humelnicu, a participat la Conferința "Quo Vadis 2021 -  Digitalizarea asigurărilor - prioritate zero”, organizată de Institutul de Studii Financiare și Trustul de Presă DC Media Grup ce s-a desfășurat online, joi, 11 februarie a.c..
Temele de dezbatere au vizat efectele implementării sistemelor digitale în activitățile curente ale asigurătorilor și brokerilor, tendințele pieței asigurărilor în 2021, precum și educația financiară.
Marius Humelnicu a evidențiat, în cadrul conferinței că, în vederea facilitării implementării sistemelor digitale în asigurări, România trebuie să se alinieze în cel mai scurt timp, tendințelor europene în ceea ce privește piața de asigurări și că este necesară o colaborare participativă între actorii din domeniul financiar, precum Autoritatea de Supraveghere Financiară (A.S.F.) în calitate de organism de reglementare, Institutul de Studii Financiare (I.S.F.), companiile de asigurare, cele de brokeraj, asociațiile din domeniul asigurărilor, etc.
”În contextul digitalizării, asigurătorul va trebui să ofere servicii financiare de calitate, ușor de accesat în spațiul online, sigur și rapid, care să vină în interesul consumatorului/asiguratului, cu scopul de a crește încrederea acestuia în serviciile de asigurări digitalizate. Și aici legislația are un rol important, iar împreună cu actorii pieței de asigurări, putem crea un cadru legislativ adecvat.
Serviciile de asigurare trebuie să fie accesibile pentru toţi, la acelaşi nivel calitativ. Asigurătorii pot beneficia de digitalizare pentru a deveni mai eficienţi, adică ușurarea muncii angajatului din asigurări, serviciile de asigurare să fie mai ieftine, mai apropiate de nevoile oamenilor și de nivelul lor de înțelegere (acțiuni simple, cât mai puține click-uri, cât mai puține activități desfășurate într-un timp cât mai scurt)”, a afirmat senatorul Marius Humelnicu.
O altă problemă ridicată de președintele Comisiei de comunicații și tehnologia informației, Marius Humelnicu, este cea legată de necesitatea asigurării securității cibernetice în contextul creșterii utilizării aplicațiilor în mediul online. Capacitățile existente nu sunt suficiente pentru asigurarea unui nivel ridicat de securitate a rețelelor și de gestionare adecvată a riscurilor/incidentelor cibernetice. Trebuie  asigurat un nivel ridicat  de protecție a consumatorilor și a companiilor, cu atât mai mult în situația de criză actuală, în care utilizarea sistemelor informatice este esențială pentru desfășurarea activităților. Și în domeniul Cyber Security trebuie adaptată și îmbogățită legislația, astfel încât atât furnizorul de servicii, cât și consumatorul să fie protejați și prin prevederi legislative.
 
 
 



Go to top