Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Președintele Senatului, Florin Vasile Cîțu: ,,România susține aderarea Finlandei și Suediei la NATO”

Președintele Senatului, Florin Vasile Cîțu, a efectuat, marți, 24 mai a.c., o vizită de lucru în Republica Finlanda. Contextul principal al acestui demers este cererea de aderare a Finlandei la NATO.
Programul vizitei a inclus întrevederi cu președintele Parlamentului finlandez, Matti Vanhanen, și reprezentanți ai conducerii partidelor parlamentare și comisiilor de politică externă și apărare, și la nivelul executivului, cu primu-ministrul, Sanna Marin, precum și reprezentanți ai ministerul apărării și de externe.
,,Mai puternici împreună. Aderarea Finlandei la NATO va întări alianța și mai mult. România susține pe deplin aderarea Finlandei la NATO. Decizia Finlandei demonstrează, încă o dată, importanța Alianței și rolului decisiv în asigurarea păcii și securității, mai ales în contextul actual al agresiunii Rusiei în Ucraina.”, a declarat președintele Senatului, Florin Cîțu, în cadrul întrevederii cu președintele Parlamentului Republicii Finlanda, Matti Vanhanen.
În cadrul dialogului cu oficialii finlandezi, președintele Senatului României a exprimat sprijinul deplin pentru candidatura Finlandei la NATO, acest lucru putând contribui la o Alianță mai puternică, înrădăcinată în valori și principii comune. Domnia sa a arătat apreciere pentru decizia istorică a Finlandei, care demonstrează, încă o dată, importanța Alianței și rolul său decisiv în asigurarea păcii și securității în zona euro-atlantică, inclusiv în contextul actual de securitate marcat de agresiunea Federației Ruse împotriva Ucrainei. Florin Vasile Cîțu a arătat că România se bazează pe sprijinul Finlandei și Suediei pentru o poziție consolidată, coerentă și unitară pe Flancul Estic de la Marea Neagră până la Marea Baltică.
Totodată, președintele Senatului României a arătat interesul pentru structurarea cooperării bilaterale pe teme de interes comun, cum ar fi educația, economia, cultura, securitatea cibernetică, digitalizarea, cercetarea și tehnologiile verzi.
În ceea ce privește agenda europeană, Președintele Senatului a subliniat importanța promovării, în continuare, a unei abordări bazată pe unitate, solidaritate și convergență, astfel încât să putem depăși provocările actuale și să reușim să consolidăm proiectul european în viitor, România dorind să contribuie activ la acest demers. Domnia sa a subliniat importanța, mai ales în contextul actual, marcat atât de pandemia COVID-19, dar și de provocări considerabile de securitate, a asigurării un proces rapid și durabil de redresare a economiilor celor două țări. România susține obiectivele ambițioase formulate la nivelul UE în ceea ce privește tranziția digitală, fiind necesar ca acest proces, care va implica eforturi și reforme considerabile în toate sectoarele economice, să se bazeze pe soluții echilibrate și echitabile, care să conducă la dezvoltarea economică a țărilor noastre și să nu adâncească diferențele dintre noi.
 
 
 



Go to top