Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Participarea senatorului Ioan Vulpescu la cea de a 55-a Sesiune Plenară a Adunării Generale a Adunării Parlamentare a Cooperării Economice a Mării Negre (APCEMN)

Senatorul Ioan Vulpescu, membru al Delegației Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Cooperării Economice a Mării Negre (APCEMN), a participat, joi, 6 august a.c., la cea de a 55-a Sesiune Plenară a Adunării Generale a APCEMN, ale cărei lucrări s-au desfășurat în format online.
La reuniune au mai participat delegațiile parlamentelor naționale din Albania, Armenia, Azerbaidjan, Bulgaria, Georgia, Grecia, Republica Moldova, Federația Rusă, Serbia, Turcia și Ucraina.
Lucrările au fost deschise de Otari Danelia, șeful delegației Georgiei la APCEMN, în calitate de reprezentant al Președinției georgiene în exercițiu a APCEMN, și de Asaf Hajiyev, Secretarul General al APCEMN, care au subliniat rolul deosebit de important al Adunării în contextul pandemiei, ca instrument de dialog și de  promovare a cooperării la nivel parlamentar în regiunea Mării Negre.
Alexandru Ene, directorul Direcției Balcanii de Vest și Cooperare Regională din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, reprezentantul Președinției-în-exercițiu române a OCEMN, a prezentat obiectivele acesteia, care au fost construite în jurul conceptelor de coeziune, interconectivitate și dialog, în vederea atingerii misiunii principale a OCEMN - prosperitate comună prin promovarea unei mai bune conectivități în cadrul regiunii. De asemenea, o importanță prioritară va fi acordată dezvoltării de o manieră flexibilă și pragmatică a cooperării OCEMN –UE, având în vedere sporirea angajamentului european pentru alocarea de resurse financiare și tehnice pentru regiune. Alexandru Ene a informat participanții cu privire la prelungirea Președinției-în-exercițiu a României la OCEMN, din primul semestru al anului în curs, și pentru a doua jumătate a anului.
La propunerea comisiilor APCEMN, membrii Adunării au adoptat rapoarte şi recomandări pe următoarele teme: dezvoltarea tehnologiilor financiare în statele membre CEMN; cadrul legislativ privind realizarea proiectele care conectează Europa și Asia; conservarea și rolul contemporan al clădirilor istorice cu destinație medicală din statele membre CEMN.
 
Senatorul Ioan Vulpescu a prezentat, în calitate de raportor, proiectul de raport al Comisiei culturale, de învățământ și sociale a APCEMN cu tema „Conservarea și rolul contemporan al clădirilor istorice cu destinație medicală din statele membre CEMN”. În expunerea sa, senatorul român a subliniat contribuția importantă a patrimoniului cultural și istoric al popoarelor din regiunea Mării Negre la dezvoltarea civilizației mondiale, precum și faptul că este de datoria fiecărui stat să conserve și să consolideze monumentele istorice și culturale. Obiectele de patrimoniu din domeniul  medical includ clădiri construite într-o anumită perioadă istorică, valoroase din punct de vedere istoric, arheologic sau arhitectural, fiind surse de informații concrete despre diverse civilizații și despre evoluția și dezvoltarea culturii unei țări. Din păcate, în prezent, o mare parte din clădirile istorice cu destinație medicală se află în stare de degradare datorită procesului natural de învechire care este accelerat de condiții climatice nefavorabile, lucrări de întreținere necorespunzătoare, dezastre naturale, poluare, urbanizare necontrolată, incendii etc. De aceea, senatorul Vulpescu a evidențiat că asigurarea unei bune funcționări și întreținerea corespunzătoare a acestor monumente, mobilizarea de resurse economice, științifice și tehnice, precum și o abordare integrată în cadrul politicilor deja existente în domeniul conservării patrimoniului cultural, reprezintă elementele cheie pe care statele ar trebui să le urmărească în cadrul politicilor naționale din acest domeniu.
 
La finalul sesiunii, președinția semestrială în exercițiu a APCEMN a fost preluată de Parlamentul elen.


Go to top