Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Vicepreședintele Senatului, doamna Iulia Scântei - marți, 28 martie

In data de 23 Martie 2017, doamna Senator Iulia Scântei, Vicepresedinte al Senatului, a participat la Viena, la Reuniunea Interparlamentara avand ca temã "Politica de securitate a OSCE - Perspectiva femeilor", organizata de Adunarea Parlamentarã a OSCE. Evenimentul organizat sub presedintia austriaca a OSCE, a supus dezbaterii delegatiilor prezente, politica de securitate din regiunea OSCE din perspectiva lãrgirii implicarii femeilor in deciziile politice nationale si internationale, precum si in misiunile de prevenire si solutionare a conflictelor si in cele de mentinere a pãcii.
In marja reuniunii, doamna Senator Iulia Scântei a avut discutii cu doamna Christine MUTTONEN (AUS) presedinta in exercitiu a Adunarii Parlamentare a OSCE, despre posibilitatea organizarii unor viitoare reuniuni a OSCE in regiuni defavorizate economic din state membre UE pentru a creste gradul de constientizare si de implicare a femeilor in deciziile politice locale, nationale si europene si pentru a reduce decalajele economice generatoare de conflicte si acte de terorism. In acest context, doamna Senator Iulia Scântei a sustinut organizarea unei astfel de reuniuni si in Romania, la Iasi, capitala unei zone puternic defavorizate economic, Moldova, in scopul promovarii rolului femeilor la asigurarea unui climat de stabilitate economica si politica in regiunea sud-est europeana, prin educatie si investitii economice. Propunerea ar putea fi supusa dezbaterii pe agenda urmatoarei reuniuni OSCE de la Minsk, Republica Belarus.
In cadrul reuniunii, doamna Senator Iulia Scântei a sustinut in discutiile purtate cu doamna Ulrike LUNACEK (AUS), Vicepresedinte al Parlamentului European, necesitatea de a pregati generatii noi in leadership - ul feminin atât la nivel national, cat si la nivel european, pentru a combate actele de terorism si actiunile radicaliste si discriminatorii indreptate impotriva femeilor, pentru salva vietile femeilor care cad victime ale terorismului. "Efortul comun al femeilor europene trebuie sa se consolideze pe educatia femeilor si pe investitii in zonele defavorizate economic. Prin educatie si prin accesul la locuri de munca echitabil remunerate, femeile au sanse reale sa contribuie la eradicarea violentei, radicalismului si terorismului, a sustinut doamna Senator Iulia Scântei.
In finalul reuniunii, doamna Senator Iulia Scântei a sustinut impreuna cu reprezentantul Marii Britanii si Irlandei de Nord, Baronesa Falkner of Margravine, un punct de vedere comun privind condamnarea atentatului de la Westminster, Londra, de miercuri, 22 martie, in urma caruia inclusiv doi turisti români au cazut victime, o tânãrã româncã fiind acrosata de masina criminala si aruncata peste podul Westminster, in râul Tamisa. Doamna Senator Iulia Scântei transmis condoleante partii britanice din partea Senatului României pentru victimile atentatului.
 



Go to top