Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Mesajul președintei Senatului, Alina Ștefania Gorghiu, cu ocazia Zilei Unirii Principatelor Române

Istoria unei națiuni se construiește an de an, zi de zi, cu participarea tuturor, de la cel mai important om în stat, până la cel mai obișnuit cetățean al său. Însă există acele momente cu adevărat definitorii pentru cursul istoriei. Iar 24 ianuarie 1859, când domnitorul Moldovei, Alexandru Ioan Cuza, a fost ales în unanimitate, depășind toate rivalitățile dintre grupările politice, domn al Țării Românești reprezintă un astfel de moment. 

Sărbătorirea unor evenimente frumoase ale istoriei ne arată, de fiecare dată, cât de important este ca oamenii politici să își asume cu maturitate deciziile necesare, chiar dificile, pentru ca țara să meargă în direcția sănătoasă. Evocând acum momentul Unirii din 1859, înțelegem cât de mare este responsabilitatea celor de acum de a asigura stabilitate țării și de a duce la o altă etapă programul de modernizare creionat de generația pașoptistă. 

Memoria evenimentelor remarcabile și lecțiile trecutului trebuie să constituie un factor determinant în alegerile și deciziile din prezent și viitor. Iar curajul, determinarea, înțelepciunea și patriotismul oamenilor vremii, eroilor Unirii Principatelor să constituie permanent un exemplu demn și o sursă de inspirație pentru noi toți. 

La mulți ani, români de pretutindeni!Go to top