Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Cea de a IV-a Reuniune trilaterală a Comisiei pentru politică externă din Senatul României, a Comisiei pentru afaceri externe şi ale Uniunii Europene din Senatul Republicii Polone şi a Comisiei pentru politică externă din Marea Adunare Naţională a Turciei

Marţi, 27 noiembrie 2018, Senatul României a găzduit cea de-a IV-a Reuniune trilaterală a Comisiei pentru politică externă din Senatul României, a Comisiei pentru afaceri externe şi ale Uniunii Europene din Senatul Republicii Polone şi a Comisiei pentru politică externă din Marea Adunare Naţională a Turciei.
Din delegaţia parlamentară turcă, condusă de E.S. Volkan Bozkır, preşedintele Comisiei pentru politică externă din Marea Adunare Naţională a Turciei, au făcut parte deputatul Ahmet Berat Çonkar, deputatul Haluk Koç și deputatul İsmail Özdemir, membri ai Comisiei pentru politică externă, iar din delegaţia parlamentară poloneză, condusă de senatorul Jarosław Obremski, vicepreşedintele Comisiei pentru afaceri externe şi ale Uniunii Europene din Senatul Republicii Polone, a făcut parte senatorul Piotr Wach, membru al comisiei.
Lucrările Reuniunii au fost prezidate de senatorul Cristian Dumitrescu, preşedintele Comisiei pentru politică externă a Senatului României, iar din delegație au făcut parte senatorul Radu-Mihai Mihail, vicepreședinte al comisiei și senatorul Ion Popa, membru al comisiei.
Tematicile abordate în cadrul discuţiilor au fost: Puterea educaţiei ca pârghie a securităţii naţionale – modul de echilibrare a educaţiei tradiţionale şi a tendinţelor actuale şi combaterea terorismului şi securitatea cibernetică.
Senatorul Cristian Dumitrescu a reliefat rolul în creştere al diplomaţiei parlamentare în relaţiile internaţionale, în mod specific, în cadrul formatului trilateral desfășurat între țările participante la această reuniune, la nivelul comisiilor pentru politică externă.
În cadrul discuțiilor a fost evidențiată cooperarea dintre România, Polonia şi Turcia, în domeniul securităţii. Fiecare dintre cele trei state constituie actori importanţi cu rezultate concrete în consolidarea flancurilor estic și sud-estic ale Alianţei Nord-Atlantice.
De asemenea, au fost discutate aspecte referitoare la vecinătatea estică şi extinderea Uniunii Europene, reafirmarea angajamentului ferm al celor trei state faţă de securitatea și stabilitatea regiunii extinse de la Marea Baltică la Marea Neagră și Marea Mediterană.
În acest context, senatorul Cristian Dumitrescu a prezentat obiectivele Preşedinţiei României a Consiliului Uniunii Europene, subliniind importanța ce va fi acordată consolidării relațiilor UE-Turcia.
De asemenea, președintele Comisiei pentru politică externă a Senatului României a subliniat importanța educației ca mijloc care poate ajuta la înțelegerea profundă a diferențelor culturale dintre state și la consolidarea măsurilor de securitate cibernetică, atât de necesare în contextul mondial actual.
În încheiere, șefii celor trei delegații au convenit ca următoarea Reuniune în format trilateral să aibă loc anul viitor la Varșovia, invitația fiind adresată de Jarosław Obremski, vicepreşedintele Comisiei pentru afaceri externe şi ale Uniunii Europene din Senatul Republicii Polone.
La lucrările Reuniunii au mai fost prezenți și E.S. Osman Koray Ertaş, ambasadorul Republicii Turcia în România şi E.S. Marcin Wilczek, ambasadorul Republicii Polone în România.
 
 



Go to top