Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Întrevederea unei delegații a Comisiei pentru apărare, ordine publică și siguranță națională din Senatul României, condusă de Nicoleta Pauliuc, președintele comisiei, cu o delegație a Comisiei pentru apărare națională din Senatul Republicii Polone, conduse de Jaroslaw Rusiecki, președintele comisiei

Preşedintele Comisiei pentru apărare, ordine publică și siguranță națională, senatorul Nicoleta Pauliuc a avut o întrevedere marți, 17 mai a.c., cu o delegație a Comisiei pentru apărare națională din Senatul Republicii Polone, condusă de senatorul Jarosław Rusiecki, președintele comisiei.
În cadrul dialogului, președintele Comisiei pentru apărare, ordine publică și siguranță națională din Senatul României a subliniat importanța Parteneriatului Strategic pentru consolidarea și dezvoltarea relației bilaterale excelente dintre România și Republica Polonă, care are ca fundament atât o viziune comună, precum și o abordare similară a provocărilor actuale de securitate.
În context, a reliefat că Planul de acţiune pentru punerea în practică a Parteneriatului Strategic, pentru perioada 2022-2026, semnat la Varșovia, la data de 3 martie a.c., va contribui la consolidarea cooperării româno-polone și la deschiderea noi oportunități de colaborare.
Senatorul Nicoleta Pauliuc a condamnat agresiunea nejustificată, ilegală și neprovocată a forțelor armate ruse împotriva Ucrainei, reiterând sprijinul ferm al României atât pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, în cadrul granițelor sale recunoscute internațional, precum și cu privire la dreptul suveran al acestui stat de a decide cursul politicii sale externe și de securitate. În context, a evidențiat importanța pe care România o acordă aspirațiilor europene ale Ucrainei, Republicii Moldova și Georgiei.
Totodată, demnitarul român a reliefat necesitatea investigării acțiunilor trupelor Federației Ruse pe teritoriul Ucrainei, în scopul determinării săvârșirii unor crime de genocid, a unor crime împotriva umanității sau a unor crime de război, precum și în vederea pedepsirii corespunzătoare a persoanelor responsabile, cu respectarea deplină a independenței și imparțialității procedurilor judiciare în curs.
Președintele Comisiei pentru apărare, ordine publică și siguranță națională a evidențiat importanța asigurării și în continuare a unei prezenţe aliate solide pe Flancul Estic şi promovarea unei abordări unitare şi coerente a țărilor din regiune, în contextul provocărilor actuale de securitate generate de acțiunile Federației Ruse din vecinătatea estică, care impun creșterea nivelului alocărilor de resurse pentru apărare, atât la nivel național, cât și aliat. În acest sens, România a decis sporirea alocărilor bugetare în domeniul apărării de la 2% la 2,5% începând cu anul 2023.
Adresând mulțumiri părții polone pentru contribuțiile la exercițiile multinaționale desfășurate în România în cursul anului 2021 și până în prezent, senatorul Nicoleta Pauliuc a invitat reprezentanții Comisiei pentru apărare națională din Senatul Republicii Polone să se alăture demersului de a organiza un viitor Summit parlamentar al Formatului București 9 (B9) în domeniul apărării, în toamna acestui an, care să urmărească armonizarea pozițiilor Aliaților situați pe Flancul Estic, cu privire la definirea principalelor amenințări la adresa securității europene, modernizarea forțelor armate și achiziționarea de echipamente de ultimă generație (PATRIOT, HIMARS).
La întrevedere au mai participat, din partea Comisiei pentru apărare, ordine publică și siguranță națională din Senatul României, senatorii Gheorghiță Mîndruță, secretar și Dumitru Voiculescu, membru. Din delegația poloneză a făcut parte și senatorul Rafał Ślusarz, vicepreședintele Comisiei pentru apărare națională din Senatul Republicii Polone.



Go to top