Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Iulian Dumitrescu, preşedintele Comisiei pentru apărare din Senat: ,,Prezenţa sistemelor de rachete Patriot pe teritoriul României va aduce un plus de securitate pentru ţara noastră”

Comisia pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională din Senat a avizat, luni, 20 noiembrie, proiectul de lege privind achiziţionarea sistemelor de rachete Patriot, membrii Comisiei pronunţându-se în favoarea adoptării acestui proiect indiferent de apartenenţa lor politică.Senatorul PNL Iulian Dumitrescu, preşedintele comisiei, a apreciat că rachetele Patriot vor contribui semnificativ la capacitatea de răspuns la amenințările care vin din zona flancului estic: ,,Consider că prezenţa sistemelor de rachete Patriot pe teritoriul României va aduce un plus de securitate pentru ţara noastră”. Prim-vicepreședintele PNL a dat asigurări conducerii armatei că toți membrii Comisiei ,,vor sprijini achiziţionarea celor mai moderne echipamente care să permită apărarea ţării şi participarea la inițiativele colective ale aliaților cu tehnologii din secolul XXI”. La rândul său, ministrul apărării naționale, Mihai-Viorel Fifor, le-a spus membrilor Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională din Senat că ,,această achiziție reprezintă doar un prim pas, care deschide seria programelor mari de înzestrare a Armatei României”, iar șeful Statului Major al Apărării a subliniat că achiziția sistemelor de rachete Patriot cu bătaie mare va permite integrarea cu sistemele de rachete Hawk, existente în dotarea Armatei României. Proiectul de lege pentru realizarea ,,Capabilităţii de apărare aeriană cu baza la sol" aferentă programului de înzestrare esenţial ,,Sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare (HSAM)’’ a fost înaintat de Guvernul României către Senat la începutul lunii, cu solicitarea de a fi dezbătut în procedură de urgenţă. Proiectul se află pentru a doua oară pe ordinea de zi a Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională din Senat, dar dezbaterile au fost amânate în lipsa cvorumului de ședință. Toți cei treisprezece senatori prezenți au votat pentru adoptarea, cu amendamente, a proiectului.Proiectul de lege se referă la achiziționarea a șapte sisteme de rachete sol-aer Patriot, în configurația 3+, și a echipamentelor aferente, în valoare totală de circa 4,64 miliarde USD.Raytheon, producătorul sistemelor de rachete sol-aer cu bătaie mare, a semnat un Memorandum de Înțelegere cu Aerostar Bacău, pentru a permite industriei româneşti de apărare să contribuie la producerea și mentenanța fiecărui sistem Patriot livrat în România.


Go to top