Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Silvia Dinică: ”ANCOM, următoarea țintă a PSD de îngenunchere a unei instituții autonome de reglementare”

Silvia Dinică, senator USR, atrage atenția asupra unui proiect de lege, prin care se încearcă politizarea și subordonarea Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM).

Inițiat de către deputatul PSD, Florin Iordache, retras pe 20.08.2020, proiectul a fost redepus în aceeași zi de alți 6 parlamentari, în frunte cu Alfred Simonis, liderul grupului PSD din Camera Deputaților.
Florin Iordache, ca unic inițiator al primului proiect de lege, deschidea drumul atribuirii unor noi sinecuri pentru politicieni, în cadrul ANCOM, una dintre cele mai bogate autorități de reglementare, fiind schimbat modul în care este aleasă conducerea ANCOM astfel încât membrii unui partid politic să poată ocupa funcții de conducere.

Florin Iordache propunea, concret, înființarea un Comitet de reglementare compus din 7 membri, cu un mandat de 6 ani, la care adaugă pe lângă cei 3 membri de drept ai conducerii, președintele și cei 2 vicepreședinți, alți 4 membri. Aceste 7 posturi puteau fi ocupate inclusiv de membri ai partidelor politice, fiind eliminată restricția din actuala lege care interzice președintelui și vicepreședinților ANCOM să fie membri ai unui partid politic pe durata exercitării mandatului. Mai mult decât atât, din Comitetul de Reglementare puteau face parte și persoane care aveau pregătire profesională în domeniu, cu studii universitare de licență/superioare de lungă durată absolvite inclusiv în domeniul științelor sociale, ceea ce nu era permis de legea în vigoare.
În plus, membrii Comitetului urmau să nu răspundă civil sau penal, după caz, dacă instanţele judecătorești constatau îndeplinirea sau omisiunea de către aceste persoane, cu bună credință și fără neglijență, a oricărui act sau fapt în legătură cu exercitarea, în condiţiile legii, a atribuțiilor prevăzute de lege.

Inițiativa celor 6 parlamentari în frunte cu liderul deputaților PSD, Alfred Simonis, este, în esență, proiectul lui Florin Iordache, ușor cosmetizat prin:
- eliminarea prevederii referitoare la răspunderea civilă/penală în exercitarea atribuțiilor legale;
- revenirea la forma inițială a legii, eliminând prevederea prin care erau acceptate să facă parte din Comitetul de Reglementare persoanele care au studii universitare de licență/superioare de lungă durată absolvite și în domeniul științelor sociale;
- revenirea la forma inițială a legii, prin care președintele și vicepreședinții nu pot fi membri de partid în timpul exercitării acestor funcții.

“Pregătindu-se de opoziție, PSD încearcă să creeze un adevărat <stat paralel>, și să controleze prin oameni fideli instituții cheie pentru funcționarea unui stat de drept: Curtea de Conturi, Consiliul Concurenței, și acum, ANCOM. Acest nou Comitet de reglementare, format din 7 membri, reprezintă un nou prilej de sinecuri pentru politicieni, deoarece cei 4 membri noi ai acestui Comitet nu se supun regulii de a nu fi membri ai unui partid politic. Care sunt atribuțiile concrete ale acestor 4 noi membri? În afară de vot și de întrunirea o dată pe lună, proiectul nu precizează nimic altceva. În schimb, se propune ca salariul acestora să fie stabilit direct de către ANCOM prin Regulament intern” a declarat senatoarea USR, Silvia Dinică.

Cele 2 proiecte de lege au Expuneri de motive identice care nu conțin argumente solide pentru susținerea modificărilor preconizate. ANCOM este o instituție care reglementează o piață a telecomunicațiilor estimată la 3.5 miliarde de euro iar proiectul de lege este depus cu puțin timp înainte de licitația pentru licențele 5G care este programată să aibă loc până la finalul acestui an. Proiectul de lege a fost înregistrat și trimis în lucru la comisiile de specialitate ale Camerei Deputaților în aceeași zi, cu termen de depunere a raportului de doar 5 zile.



Go to top