Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

„Siguranța pacientului prin siguranța medicamentului”, conferință organizată de Comisia pentru sănătate publică din Senat, la un an de la implementarea Directivei Europene privitoare la medicamentele contrafăcute

Comisia pentru sănătate publică din Senatul României a organizat miercuri, 19 februarie a.c., în parteneriat cu Organizația de Serializare a Medicamentelor din România (OSMR), o conferință pe tema Siguranța Pacientului prin Siguranța Medicamentului. Acțiunea a avut loc la aniversarea unui an de la implementarea Directivei Europene 2011/62/UE, privitoare la medicamentele contrafăcute. Scopul conferinței l-a reprezentat situația securizării medicamentelor, în sensul împiedicării comercializării de medicamente contrafăcute, precum și a vulnerabilităților identificate în anul de aplicare a Directivei.
„Toate eforturile pe care le-am depus, în comun, în sensul modificării legislației, au avut la bază datele puse la dispoziție de factorii direct implicați în implementarea Directivei europene. Comisia pentru sănătate publică din Senat își manifestă interesul de a analiza rezultatul intervenției legislative, modul în care a fost pusă în aplicare respectiva modificare, cu referire directă la perceptia pacienților”, a afirmat președintele Comisiei pentru sănătate publică din Senat, Laszlo Attila.
Datele statistice arătau, acum un an, că un procent de 15 la sută dintre medicamentele de pe piață sunt contrafăcute, ceea ce ar cauza, conform părerii autorităților, un cost major atât din punct de vedere social și medical pentru pacient, cât și financiar pentru același beneficiar, de vreme ce impactul asupra sănătății este de natură să ducă la costuri majore în recuperarea daunelor produse de medicamentele false. Sistemul național de verificare a autenticității medicamentelor, implementat în acest an, a presupus aplicarea unui identificator unic și a unui dispozitiv de protecție asupra fiecărui medicament în parte, din lista centralizată a acestora. Singurul lucru care nu a fost încă pus în practică, conform spuselor participanților, este un sistem de sancțiuni pentru factorii depistați în circulație medicamente contrafăcute.



Go to top