Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Declaraţii de presă ale preşedintelui Senatului, domnului Călin Popescu-Tăriceanu, după sedinţa Birourilor Permanente Reunite - marți, 18 aprilie 2017

La finalul şedinţei Birourilor Permanente Reunite, preşedintele Senatului, domnul Călin Popescu-Tăriceanu a făcut următoarele declaraţii:
 
“La Ședința Birourilor permanente reunite am aprobat câteva lucruri pe care doresc să vi le aduc la cunoștință.
Pe data de 9 mai, Președintele României dorește să adreseze Parlamentului un mesaj cu ocazia împlinirii a 140 de ani de la proclamarea independenței României și cu ocazia Zilei Europei.
Pe data de 11 mai, Președintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker, va rosti în Parlamentul României o alocuțiune intitulată “Viitorul Europei”; această alocuțiune este rostită și prezența domniei sale este ocazionată de împlinirea a 10 ani de la aderarea României la Uniunea Europeană.
Pe 26 aprilie, săptămâna viitoare, vom avea o ședință solemnă pentru a marca 100 de ani de la adoptarea a două legi extrem de importante de către Parlamentul României în refugiu la Iași, în cel de-al Doilea Război Mondial; este vorba despre Legea votului universal și Legea agrară și am hotărât să organizăm o sesiune solemnă. Inițial, ne gândisem să mergem la Iași, dar Parlamentul nu poate ține ședințe decât la București.
Reporter: Ați discutat ceva despre domnul Mișu Negrițoiu?
Călin Popescu-Tăriceanu: Nu. Am hotărât prelungirea cu încă trei săptămâni a termenelor de depunere a candidaturilor nominale pentru o serie de instituții care se află în subordinea Parlamentului și, de asemenea, să stabilim procedura de propunere a candidaturilor  pentru ANRE.
Reporter: Despre ASF când veți discuta?
Călin Popescu-Tăriceanu: Acel subiect se va lua în discuție pe baza rapoartelor făcute de comisie, dar nu este vorba despre procedura de numire a membrilor din instituțiile din subordinea Parlamentului, despre care am decis astăzi.
Reporter: Despre comisia de anchetă asupra alegerilor din 2009 ce ne puteți spune?
Călin Popescu-Tăriceanu: Vom decide în şedinta de joi a Birourilor permanente reunite.
Reporter: Referitor la declarația domnului Traian Băsescu spunea că și alegerile din 2009 au fost manipulate în ideea în care domnul Coldea i-a transmis lui Victor Ponta prin Liviu Dragnea că nu ar trebui să facă mai multe secții de votare în străinătate, ar trebui o anchetă și pe alegerile din 2014, extinsă?
Călin Popescu-Tăriceanu: Comisia parlamentară de anchetă poate să-și extindă investigațiile în funcție de decizia majorității membrilor, dacă vor considera necesar sigur că au libertatea să  facă acest lucru, practic nu au un mandat limitat, noi vom discuta, fiecare formațiune politică care își va desemna reprezentanții în comisia respectivă le va da o anumită direcție, un mandat, dar un mandat flexibil.
Reporter: Dacă vreți să ne lămuriți cu ASF-ul, de ce depinde luarea în discuție în Birourile permanente reunite, spuneați să vedem, nu sunteți foarte sigur sau nu considerați că este o prioritate acest raport?
Călin Popescu-Tăriceanu: În primul rând raportul făcut de comisii nu are nicio legătură cu incidentul care mie mi se pare însă într-adevăr foarte grav generat de compania de asigurări care funcționează pe pilonul II de pensii față de care autoritatea, cel puțin așa consider eu, că a luat măsurile care se impuneau în fața unei acțiuni de dezinformare gravă cu efecte extrem de negative nu numai asupra celor care sunt participanți în pilonul II de pensii, dar cu reverberații foarte largi în toată zona economică, deci nu au legătura una cu alta, așa încât trebuie tratate complet separat.
Reporter: Atunci considerați că ar fi nevoie de un alt raport privind activitatea domnului Negrițoiu sau privind revocarea…?
Călin Popescu-Tăriceanu: Nu am discutat așa ceva, nu cred că trebuie un alt raport din moment ce autoritatea a luat măsurile cel puțin pe subiectul despre care vorbeam, a luat măsurile care sunt prevăzute de regulamentul de funcționare al ASF-ului.
 
 
 
 



Go to top