Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Vizită de lucru a președintelui Comisiei pentru românii de pretutindeni, Claudiu Târziu, la Roma și Milano

Președintele Comisiei pentru românii de pretutindeni din Senatul României, Claudiu Târziu, a efectuat, în perioada 12-16 mai a.c.,  o vizită de lucru în Republica Italiană, la invitația Centrului Cultural Italo-Român. 
În prima zi a vizitei sale, senatorul român a avut o întrevedere cu PS Siluan, Episcop al Bisericii Ortodoxe Române a Italiei, și cu PS Atanasie de Bogdania, Arhiereu-Vicar, cei mai importanți ierarhi români care slujesc în spațiul italian. În discuțiile purtate, acești mari sprijinitori ai cauzei românești peste hotare au vorbit despre proiectele sociale și activitățile misionare în comunitățile de români, despre problemele și preocupările enoriașilor, despre dialogul echilibrat dintre Stat și Biserică, dar și despre necesitatea păstrării identității naționale și de credință.  
Vineri, 13 mai a.c., președintele Comisiei pentru românii de pretutindeni a avut un prânz de lucru cu Excelența Sa, Gabriela Dancău, noul Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al României în Republica Italiană, precum și cu Cosmin Mitrea – ministru-consilier și coordonator al Secției Consulare din Roma. Ambasadorul Gabriela Dancău a adus în discuție proiectele aflate pe agenda ambasadei, între care consolidarea dialogului cu autoritățile din ambele țări și realizarea unor campanii de informare privind serviciile consulare. Senatorul român a solicitat detalii privind dificultățile pe care le întâmpină comunitatea românească și a evidențiat necesitatea unor modificări legislative în sprijinul românilor de pretutindeni. 
În cadrul întâlnirii cu reprezentanți ai mediului asociativ românesc din capitala Republicii italiene, Claudiu Târziu s-a exprimat ferm în favoarea formulării unei viziuni autentice, asumat transpartinice, a unei strategii coerente în beneficiul românității de dincolo de granițe. Una dintre principalele probleme aduse la cunoștința demnitarului român a fost urgența îmbunătățirii serviciilor consulare. Președintele Comisiei pentru românii de pretutindeni a promis celor prezenți că va solicita guvernului român, pe cale parlamentară, răspunsuri și soluții la problemele de care a luat cunoștință.  
Duminică, 15 mai, Claudiu Târziu a participat, în Milano, la slujba Sfintei Liturghii, oficiate la Parohia Ortodoxă Română cu hramul „Pogorârea Duhului Sfânt”. La finalul slujbei, reprezentantul Senatului României a purtat o scurtă discuție cu preoții Traian Valdman și Teodor Munzer Hamdan, despre relația oficialităților ecleziastice cu enoriașii români implicați în lucrarea Bisericii.Go to top