Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Eliminarea ștamplilei din administrația publică, inițiativa legislativă a senatorului USR Cristian Ghica, a devenit lege

Inițiativa senatoului USR Cristian Ghica de modificare şi completare a art. V din Ordonanța Guvernului nr. 17/2015 privind reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare și modificarea şi completarea unor acte normative" prin care se elimină ștampila din administrația publică a devenit lege, după promulgarea ei, azi, de Președintele Klaus Johannis.
Astfel, la articolul V din Ordonanța Guvernului nr. 17/2015 au fost adăugate trei alineate:
"(2.1) Persoanele juridice de drept public, nu au obligația de a aplica ștampila pe declarații, cereri, contracte sau orice alte documente sau înscrisuri depuse la instituțiile sau autoritățile publice ori emise sau încheiate în relația cu instituțiile sau autoritățile publice.
(2.2) Persoanele juridice de drept public nu au obligația de a aplica ștampila pe documente sau orice alte înscrisuri emise în relația dintre acestea și persoanele fizice, persoanele juridice de drept privat, entitățile fără personalitate juridică.
(2.3) Prevederile alineatului (2.2) nu se aplică instituțiilor sau autorităţilor publice cărora prin acte normative de rangul legii, cu caracter special faţă de prezenta ordonanţă, li se impune expres folosirea ştampilelor.
Noua lege pedepsește funcționarii publici care solicită aplicarea ștampilei pe documentele firmelor sau persoanelor fizice.
Cristian Ghica: ”Debirocratizarea administrației publice este un obiectiv asumat al USR iar fiecare act în plus sau o ștampilă în plus, care nu se justifică, reprezintă nu numai o piedică în calea dezvoltării economice dar și o portiță deschisă corupției. Eliminarea obligativității ștampilei este un pas în direcția bună”.
  
Camera Deputaților a adoptat proiectul de lege in 11 septembrie 2019.
 



Go to top