Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Reuniunea comună a Subcomisiei pentru educație, tineret și sport și a Subcomisiei pentru cultură, diversitate și patrimoniu ale Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (Aarhus, Danemarca, 3-4 aprilie 2017)

Dna. senator Alina-Ștefania Gorghiu și dl. senator Ion Popa, membri ai Delegaţiei Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE), au participat în perioada 3-4 aprilie a.c., la Aarhus (Danemarca), la reuniunea comună a Subcomisiei pentru educație, tineret și sport și a  Subcomisiei pentru cultură, diversitate și patrimoniu ale APCE, ai căror membri sunt. Subcomisia pentru educație, tineret și sport și Subcomisia pentru cultură, diversitate şi patrimoniu fac parte din Comisia pentru cultură, ştiinţă, educaţie şi media a APCE.
Reuniunea a fost organizată în contextul deținerii de către orașul Aarhus a titlului de Capitală Europeană 2017, program care are ca scop principal scoaterea în evidență și consolidarea diversității culturale europene. În deschiderea reuniunii, dl. Jakob Bundsgaard, Primarul orașului Aarhus, a prezentat principalele evenimente organizate sub egida acestui program, care au ca obiectiv regândirea provocărilor viitorului prin intermediul culturii și artei.
Membrii subcomisiilor au făcut un schimb de informații și au dezbătut următoarele subiecte: educație și cultură: noi parteneriate sprijinirea dezvoltării personale și coeziunii; valoarea patrimoniului cultural într-o societate democratică; nevoia unei mai bune guvernanțe internaționale în sport.
Referindu-se la raportul “Educație și cultură: noi parteneriate pentru sprijinirea dezvoltării personale și coeziunea”, dl. Thomas Feist (Germania), membru al Adunării, raportor, a subliniat faptul că este necesar ca educația culturală să fie parte integrantă a educației tinerilor în școli, aceasta încurajând formarea aptitudinilor lor artistice și contribuind la dezvoltarea propriei lor identități.
De asemenea, membrii subcomisiilor au participat la o audiere privind programul “Rolul politicienilor în reformarea guvernanței în sport”, în prezența dnei. Gabriella Battaini-Dragoni, Secretar General Adjunct al Consiliului Europei, precum și ai altor reprezentanți ai organizațiilor sportive internaționale. Vorbitorii au arătat că aceste organizații nu doresc să își piardă autonomia și nici să finanțeze aparatul administrativ necesar unei bune guvernanțe. Participanții au concluzionat că chiar dacă există o înțelegere între organizațiile sportive, guverne și organizațiile interguvernamentale cu privire la găsirea nivelului optim al interferenței guvernamentale, este nevoie ca organizațiile sportive să revizuiască noțiunea de autonomie în domeniul sportului.
În cadrul dezbaterilor, dl. Mogens Jensen, (Danemarca), membru al Adunării, raportor pe Raportul cu tema “Necesitatea unei mai bune guvernanțe internaționale în sport” a arătat faptul că scandalurile recente din lumea sportului au afectat imaginea acestuia la nivel internațional și este evident imperativul modernizării managementului instituțiilor sportive, iar guvernele pot juca un rol esențial în introducerea standardelor și cerințelor la nivel național.
În încheierea lucrărilor, membrii subcomisiilor au stabilit temele care vor face obiectul dezbaterilor şi rapoartelor viitoare: reevaluarea rolului profesorilor; rolul educației în centrele de detenție; diversitatea culturală și dialogul intercultural; consolidarea legăturii dintre evenimentele sportive populare și patrimoniul cultural; distrugerea în mod deliberat și traficul ilegal al patrimoniului cultural; protejarea și consolidarea patrimoniului cultural intangibil european.
Reuniunea Comisiei pentru cultură, ştiinţă, educaţie şi media a APCE va avea loc în marja celei de-a doua părți a Sesiunii ordinare a APCE, la Strasbourg, în perioada 24- 28 aprilie a.c.


Go to top