Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Întrevederea preşedintelui Senatului României, domnul Călin Popescu-Tăriceanu, cu delegația parlamentară condusă de domnul Faisal Akef Al-Fayez, președintele Senatului Regatului Hașemit al Iordaniei luni, 22 mai 2017

Preşedintele Senatului, domnul Călin Popescu-Tăriceanu, a avut o întrevedere, luni, 22 mai a.c., cu delegația parlamentară condusă de domnul Faisal Akef Al-Fayez, președintele Senatului Regatului Hașemit al Iordaniei, care efectuează o vizită oficială în țara noastră la invitația Senatului României.
Discuțiile au prilejuit o trecere în revistă a principalelor puncte aflate pe agenda bilaterală, în plan politic și economic, precum și un schimb de vederi cu privire la securitatea și stabilitatea la nivel regional și internațional, evoluțiile din Siria și Irak, perspectivele de soluționare a conflictului israeliano-palestinian și preocupările privind asigurarea securității la Marea Neagră, în contextul creșterii tensiunilor în regiune.
            Președintele Senatului a arătat că există un interes din ce în ce mai mare din partea României pentru promovarea relațiilor pe axa Nord – Sud, ceea ce include statele cu deschidere spre Marea Mediterană, iar diplomația parlamentară, inclusiv Grupurile parlamentare de prietenie, pot aduce o contribuție însemnată în acest sens.
În ceea ce privește relațiile bilaterale româno-iordaniene, discuțiile au evidențiat faptul că trebuie identificate soluții noi pentru asigurarea transportului de bunuri, în condițiile închiderii rutei Siria – Turcia, care reprezenta în trecut principala cale rutieră de transport către Europa.
Domnul președinte Călin Popescu-Tăriceanu a transmis aprecieri și felicitări pentru măsurile promovate de către actuala conducere a Regatului Hașemit pentru modernizarea țării și pentru eforturile deosebite depuse de către statul iordanian pentru găzduirea refugiaților sirieni. 
La rândul său, oaspetele iordanian a explicat impactul economic și social deosebit de complex pe care îl generează prezența unui număr mare de refugiați sirieni pe teritoriul țării sale (reprezentând aproximativ un sfert din totalul populației Iordaniei), respectiv lipsa de resurse de apă, energie, dificultăți în sistemul de educație, și a solicitat sprijinul României pentru înființarea, la nivelul Uniunii Europene, a unui Fond de investiții pentru statele care se confruntă cu problema migrației, arătând totodată că Iordania este o țară sigură și stabilă, iar o creștere a investițiilor va genera rezultate foarte bune pe plan local.
Referitor la problema migrației, președintele Senatului a explicat că Uniunea Europeană acționează deja în direcția soluționării cauzelor, dincolo de combaterea efectelor, fiind de acord că o astfel de măsură, ce vizează crearea unui fond de investiții pentru problemele refugiaților, poate constitui o soluție reală și merită susținută.
În ceea ce privește dimensiunea multilaterală a cooperării dintre cele două țări, domnul Călin Popescu-Tăriceanu a menționat faptul că România se bazează pe sprijinul Regatului Hașemit al Iordaniei în perspectiva candidaturii țării noastre pentru obținerea unui loc de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU, în cadrul alegerilor care se vor desfășura la New York, în anul 2019.
La întrevedere a participat și domnul senator Cristian Dumitrescu, președintele Comisiei pentru politică externă a Senatului, care a subliniat, în intervenția sa, preocupările din ce în ce mai mari la nivelul Uniunii Europene pentru susținerea Iordaniei și Turciei în soluționarea problematicii refugiaților sirieni.
În încheiere, au fost exprimate aprecieri privind oportunitățile pe care vizita la București a delegației parlamentare iordaniene le conferă dezvoltării relațiilor dintre cele două țări.



Go to top