Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Întrevederea comună a membrilor Comisiilor pentru afaceri europene din Parlamentul României cu membrii delegației Comisiei pentru afaceri europene din cadrul Parlamentului Irlandei

Comisiile pentru afaceri europene din Parlamentul României au avut, în data de 7 aprilie a.c., în Parlamentul României, o întrevedere comună cu delegația Comisiei pentru afaceri europene din cadrul Parlamentului Irlandei. Comisia pentru afaceri europene a Senatului a fost condusă de președintele Angel Tîlvăr, alături de senatorii Anca Dragu și Robert Cazanciuc. 
Comisia pentru Afaceri Europene din Irlanda a fost condusă de președintele Comisiei, Joe McHugh, alături de Brendam Howlin, John Brady și Regina Doherthy, care au fost însoțiți de ambasadorul Irlandei în România și Moldova, E.S. Paul McGarry. Parlamentarii irlandezi s-au aflat într-o vizită de lucru în România și Republica Moldova. Aceasta a inclus deplasări la punctele de frontieră cu Ucraina, cu scopul de a înțelege situația crizei umanitare și efectele pe care agresiunile militare ruse le au asupra securității europene. 
Temele de discuție au vizat situația în care se află populația din Ucraina, migrația și comunitatea de români din Irlanda, importanța cooperării între Parlamentele Irlandei și al României, în special în domeniul securității europene. 
În cadrul discuțiilor cu parlamentarii irlandezi, senatoarea Anca Dragu a subliniat nevoia de a găsi resurse financiare, la nivelul Uniunii Europene, pentru a sprijini țările cele mai expuse valului de refugiați din Ucraina, cum este cazul României. De asemenea, senatoarea a vorbit despre măsurile pe care România le-a luat pentru a ajuta cetățenii ucrainieni în ceea ce privește accesul la educație, servicii medicale și cazarea acestora și chiar găsirea unui loc de muncă pentru refugiații care rămân pe teritoriul României. 
La reuniune, președintele Comisiei pentru afaceri europene, Angel Tîlvăr a adus în discuție problema stringentă a aderării României la spațiul Schengen, având în vedere că România îndeplinește toate condițiile impuse, a depus eforturi considerabile în contexul crizei migranților din Ucraina și a reiterat nevoia de sprijin din partea tuturor statelor europene în etapele care urmează.
Parlamentarii irlandezi din delegația Comisiei pentru afaceri europene au felicitat autoritățile și cetățenii țării noastre pentru solidaritatea și eforturile pe care le-au depus în ultimele săptămâni, pentru a asigura sprijin refugiaților și modalitatea extraordinară în care România s-a mobilizat în criza umanitară ucraineană. Totodată, parlamentarii s-au arătat recunoscători pentru sprijinul pe care România și Uniunea Europeană l-au acordat Irlandei în momentul negocierilor pentru Brexit.



Go to top