Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Florina Presadă: domnii Ciolacu, Tăriceanu și Cseke interpretează abuziv deciziile CCR și fac jocuri politice cu sănătatea românilor.

Senatorii USR au votat împotriva ”Propunerii legislative privind unele măsuri pentru organizarea alegerilor parlamentare” care ar permite Parlamentului și nu Guvernului să stabilească data alegerilor parlamentare.

Luând cuvântul în cadrul dezbaterilor din Plen, senatoarea USR Florina Presadă a argumentat că liderii celor trei partide care formează arcul majoritar în Senat: PSD, UDMR și ALDE încearcă să derobeze Guvernul de încă o prerogativă legală, iar proiectul de lege propus reprezintă o interpretare abuzivă a deciziei CCR privind prelungirea mandatelor aleșilor locali. De asemenea, senatoarea USR a argumentat că prin poziția lor, cele trei partide au pus propriile interese electorale meschine înaintea sănătății cetățenilor României, în condițiile în care situația infectărilor cu Covid-19 arată că pandemia nu scade în intensitate, ba din contră.

Florina Presadă:  Deși suntem într-un moment îngrijorător cu raportări zilnice de peste 1000 de cazuri noi de infectări cu COVID 19, PSD, ALDE și UDMR vor ca tot ei să stabilească și data alegerilor parlamentare, deoarece,  spun ei,  că așa a decis Curtea Constituțională. Total fals! Cele două situații nu sunt deloc identice sau simetrice, CCR menționând în decizia sa că Parlamentul poate decide să stabilească el data alegerilor locale prin legea de prelungire a mandatelor aleșilor locali. Ori, în acest moment, nu suntem deloc în ipoteza prelungirii mandatelor parlamentare și nici nu suntem în situația unei absențe a reglementării în caz că ne-am afla în acest scenariu. Dimpotrivă, mandatele parlamentarilor se prelungesc de drept în stare de urgență până la încetarea acesteia iar alegerile pentru Camera Deputaţilor şi pentru Senat se desfăşoară în cel mult 3 luni de la expirarea mandatului sau de la dizolvarea Parlamentului. Scrie în Constituție la art. 63.”

Iată, mai jos,  discursul integral ținut în Plenul Senatului de senatoarea USR Florina Presadă:
Doamnelor și domnilor senatori, constat că România e prizoniera unei majorități parlamentare cinice care aparține domnilor Ciolacu, Tăriceanu și Cseke. După ce au siluit Parlamentul pentru a modifica legile justiției, acum fac din același Parlament instrumentul lor electoral, și apoi tot ei au tupeul să vorbească despre imaginea proastă pe care o are Parlamentul în ochii românilor.
Deși suntem într-un moment îngrijorător cu raportări zilnice de peste 1000 de cazuri noi de infectări cu COVID 19, PSD, ALDE și UDMR vor ca tot ei să stabilească și data alegerilor parlamentare. Spun ei că așa a decis Curtea Constituțională. Total fals! Cele două situații nu sunt deloc identice sau simetrice, CCR menționând în decizia sa că Parlamentul poate decide să stabilească el data alegerilor locale prin legea de prelungire a mandatelor aleșilor locali. Ori, în acest moment, nu suntem deloc în ipoteza prelungirii mandatelor parlamentare și nici nu suntem în situația unei absențe a reglementării în caz că ne-am afla în acest scenariu. Dimpotrivă, mandatele parlamentarilor se prelungesc de drept în stare de urgență până la încetarea acesteia iar alegerile pentru Camera Deputaţilor şi pentru Senat se desfăşoară în cel mult 3 luni de la expirarea mandatului sau de la dizolvarea Parlamentului. Scrie în Constituție la art. 63.
În condițiile în care chiar perspectiva desfășurării alegerilor locale pe 27 septembrie devine problematică, vedem cât de util ar fi fost ca data alegerilor să poată fi stabilită de Guvern. Pentru că este nevoie de decizii rapide și care să fie bazate pe date și informații din teren și de la experți. Profit de ocazie pentru a aminti Guvernului că trebuie să informeze corect, zilnic, cu privire la noile cazuri apărute din numărul de testări și restestări efectuate. 
Așadar, stimate colege și stimați colegi, nu este nevoie de această lege. Prezenta propunere este doar o nouă tentativă a domnilor Ciolacu, Tăriceanu și Cseke de a influența un rezultat electoral despre care știu și ei că e dezastruos pentru partidele pe care le reprezintă.
USR va vota împotriva raportului de admitere la aceasta propunere legislativă.”
 



Go to top