Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

 Ieri, 2 mai a.c., la sediul Senatului, a avut loc întâlnirea reprezentanţilor Comisiei Europene pe Mecanismul de Cooperare şi Verificare pe J.A.I. cu domnul senator Toni Greblă, Preşedintele Comisiei juridice, de numiri, disciplină, imunităţi şi validări, şi cu domnul deputat Florin Iordache, vicepreşedinte al Comisiei juridice, de disciplină şi imunităţi din Camera Deputaţilor.
 
Din partea Comisiei Europene au participat domnii William Sleath, şeful Unităţii Cetăţeni şi Programe de Securitate, Thomas Barnes, consilier rezident Mecanismul pentru Cooperare şi Verificare, precum şi doamna Loredana Puiu (MARKT).
 
Reprezentanţii instituţiei europene s-au arătat deosebit de interesaţi de progresele făcute de ţara noastră, având în vedere şi Raportul Intermediar al Comisiei  Europene către Parlamentul European şi Consiliu privind progresele realizate de România în cadrul Mecanismului de cooperare și verificare din luna februarie a.c., precum şi din perspectiva viitorului raport de ţară, cel din luna iulie, care va evalua demersurile întreprinse de autorităţile române prin prisma unei viziuni speciale, pe termen lung, a Mecanismului de  Cooperare şi Verificare (MCV).
 
Experţii Comisiei europene au manifestat un interes deosebit legat de statutul juridic al parlamentarilor prin prisma imunităţii parlamentare, modul cum influenţează aceasta celeritatea actului de justiţie, stadiul în care se află cele patru coduri (penal, civil, de procedură penală, respectiv, cel de procedură civilă), asigurarea rezolvării cu celeritate a solicitărilor Parchetului în privinţa propunerilor de percheziţie, reţinere si arestare preventivă a parlamentarilor.
 
Parlamentarii români au apreciat în mod deosebit vizita de lucru efectuată de funcţionarii europeni, manifestând înca de la debutul discuţiilor o deosebită deschidere pentru realizarea unui schimb de idei, înţelegând pe deplin importanţa concluziilor care vor fi trase în urma întalnirii, precum şi a celorlalte întrevederi care au avut loc cu reprezentanţii instituţilor naţionale responsabile cu aplicarea măsurilor din MCV J.A.I.
 
Cu această ocazie reprezentanţii celor doua Comisii juridice din Parlamentul României au prezentat momentul politic inedit în care are loc vizita reprezentanţilor CE, convingerea acestora că forul legislativ al României a contribuit şi va contribui activ la îndeplinirea măsurilor cuprinse în raportul de ţară din 2012, adoptând legi, unele dintre acestea cu implicaţii pe MCV pe JAI. S-au amintit aici legile referitoare la imprescriptibilitatea infracţiunii de omor, confiscarea extinsă, activitatea notarială, regimul adopţilor etc.
 
Parlamentarii juristi au oferit clarificarile necesare in ceea ce priveste limitarea şi domeniul de aplicare a imunitaţii parlamentare, stadiul în care se afla cele patru coduri, aratând înca o dată determinarea tuturor grupurilor parlamentare în a asigura adoptarea în cel mai scurt timp a acestor legi.
 
Participanţii la întrevedere au considerat deosebit de importantă această întalnire de lucru,  partea română manifestandu-şi înca o dată dorinţa de a contribui, in calitate de unică autoritate legiuitoare, la asigurarea cadrului normativ necesar luptei împotriva corupţiei şi înfaptuirea actului de justiţie în România, cu o mai mare deschidere către cetăţeni, aducându-şi astfel contribuţia la îndeplinirea cerinţelor CE cuprinse în raportul de ţară.



Go to top