Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Ntrevederea senatorului Cristian-Sorin Dumitrescu, preşedintele Comisiei pentru politică externă, cu dr. Ahmed Ihab Gamaleldin, ministru adjunct al afacerilor externe pentru drepturile omului și afaceri internaționale umanitare și sociale din R. A. Egipt

Senatorul Cristian-Sorin Dumitrescu, preşedintele Comisiei pentru politică externă, a avut miercuri, 7 noiembrie a.c., o întrevedere cu Ahmed Ihab Gamaleldin, ministru adjunct al afacerilor externe pentru drepturile omului și afaceri internaționale umanitare și sociale din R. A. Egipt, aflat în vizită în ţara noastră.
Interlocutorii au purtat un dialog deschis referitor la aspectele geopolitice şi strategice de actualitate din Nordul Africii şi Orientul Mijlociu. Cu acest prilej, Cristian-Sorin Dumitrescu a subliniat interesul deosebit al ţării noastre pentru aprofundarea şi diversificarea relațiilor bilaterale cu R. A. Egipt, inclusiv la nivel parlamentar. A precizat totodată că, din perspectiva priorităţilor Preşedinţiei române a Consiliului UE, acest interes este dublat de preocuparea de a consolida Parteneriatul dintre Uniunea Europeană și R. A. Egipt, în scopul identificării unor răspunsuri comune la provocări comune, precum migraţia ilegală, traficul de persoane şi terorismul.
Dr. Ahmed Ihab Gamaleldin a evidenţiat importanţa pentru stabilitatea şi securitatea din această parte a lumii, a înţelegerii realităţilor complexe ale regiunii și a pledat pentru direcționarea sprijinului european spre susţinerea  voinţei politice a Egiptului de a se repoziționa ca pilon de stabilitate în regiune. Oaspetele a arătat, totodată, că, în tradiţia celor 112 ani de ani de relaţii diplomatice româno-egiptene, România este binevenită şi așteptată ca partener privilegiat de dialog politic, atât la nivel guvernamental, cât şi parlamentar, precum şi ca partener de cooperare economică, ştiinţifică şi culturală.
Părțile au subliniat necesitatea intensificării dialogului parlamentar româno-egiptean, inclusiv la nivelul comisiilor de politică externă, în scopul unei mai bune valorificări a potențialului de cooperare dintre cele două țări, în toate domeniile de interes comun.
 



Go to top