Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicat de presă

Senatorul USR George Dircă îi cere președintelui ANPC să combată creșterile abuzive de prețuri în contextul epidemiei de coronavirus

Senatorul USR George Dircă i-a solicitat marți, printr-o scrisoare deschisă, președintelui Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) să se implice pentru combaterea creșterii abuzive a prețurilor de către distribuitorii de echipamente medicale de protecție în contextul epidemiei de coronavirus.

Scrisoare deschisă 
 
Către: Domnul Eduardt Cozminschi,
           președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor


Pe fundalul unei slabe comunicări instituționale și al lipsei de încredere în autorități, valul de informații - verificate sau nu - cu privirea la răspândirea epidemiei de coronavirus (covid-19) a generat o stare de panică în România. Și, cum instituțiile nu reușesc să lase măcar senzația unui management eficient al situației, cetățenii sunt predispuși să își achiziționeze propriile mijloace de protecție împotriva virusului, după sfaturile, avizate sau nu, vehiculate pe diverse canale de comunicare în spațiul public.
 
Sigur că, în lipsa unui cadru normativ specific, comercianții echipamentelor de protecție trec printr-un moment extrem de prosper din punct de vedere financiar. Apărătorii pieței libere ar putea invoca principiul cererii si al ofertei, însă acest aspect nu se aplică atunci când vorbim despre riscul unei pandemii cu implicații majore. Când exploatezi frica de boală sau chiar de moarte a unei națiuni în interes financiar, faci speculă. Iar speculanții zilelor noastre au crescut prețul echipamentelor de protecție de 80, 90 sau chiar 100 ori, făcând tot mai inaccesibilă achiziționarea lor la scară largă. 
 
În condițiile în care nu există niciun amendament care să interzică aceste practici abuzive în cazul situațiilor excepționale precum este această epidemie la scară globală, este de obligația Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului să intervină în favoarea cetățenilor sancționând aceste abuzuri, așa cum Legea 363/2007, prin dispozițiile referitoare la practicile comerciale incorecte, dispune.
 
Va reamintesc, domnule Președinte al ANPC, că, potrivit art. 9, lit. c) din Legea 363/2007, Capitolul II privind Practicile comerciale abuzive, pentru a determina dacă o practică comercială recurge la hărțuire, constrângere, inclusiv la forță fizică sau la influența nejustificată se iau în elemente precum ”exploatarea de către comerciant a unei situații nefericite sau a unei circumstanțe speciale, de o asemenea gravitate încât afectează raționamentul consumatorului mediu și de care comerciantul este conștient, în scopul influențării deciziei consumatorului cu privire la produs”.
 
E important de precizat că instituțiile statului, ministerele, de exemplu, nu dețin suficiente echipamente de protecție. Instituțiile de forță, fie că ne referim la poliție sau jandarmerie, sunt insuficient echipate împotriva virusului, la fel cum nici pompierii sau personalul medical nu dețin suficiente astfel de echipamente.
 
Suntem într-o situație excepțională, în care, deși, din fericire, nu putem vorbi despre o epidemie care să afecteze România, trebuie să constatăm instaurarea unei anumite stări de panică. Iar într-o astfel de situație, echipamentele de protecție trebuie să fie suficiente cantitativ și accesibile financiar. Iar specula practicată de comercianții care au crescut în mod artificial și periculos prețurile pentru măști și alte asemenea echipamente de protecție împotriva virusului trebuie contracarată de instituția pe care dumneavoastră o conduceți. Aveți resurse, aveți și cadrul normativ. Combateți, deci, practicile comerciale abuzive!
 

Go to top