Cristian Bordei: Guvernul PSD -PNL descoperă, în plină criză a energiei electrice, că măsurile propuse de USR sunt corecte

Senatorul USR Cristian Bordei, membru al comisiei pentru energie din Senat, susține că în loc de comitete și comiții  PSD și PNL ar trebui să treacă serios la treabă să acceseze finanțările europene deja existente pentru investiții majore în construcția capacităților de stocare, creșterea capacităților de producție și modernizarea rețelelor de distribuție. 

Cristian Bordei: ”Am văzut că fostul ministru al energiei, Vigil Popescu, a descoperit că există miliarde de euro, bani europeni, pentru investiții în noi capacități de producere și stocare a energiei electrice, proiecte eligibile cât două reactoare de la Cernavodă. Ce a făcut Virgil Popescu pe vremea când era ministru? Fix zero. Mă bucur că PSD și PNL descoperă acum, în criză, că măsurile propuse de USR sunt cele care, dacă ar fi fost implementate, poate că acum am fi trecut mult mai ușor peste această criză”

De asemenea Senatorul Cristian Bordei reia apelul către Ministerul Energiei și ANRE pentru o investigație serioasă privind modul în care s-a ajuns din nou la prețurile imense de pe piața spot și pe cea de echilibrare. “Este obligatoriu ca autoritățile să investigheze cum s-a ajuns la aceste prețuri, cine cum și cât a vândut și cumpărat, dacă nu cumva niște băieți deștepți au speculat canicula, mai ales în condițiile în care atât producția de energie electrică cât și echilibrarea sunt dominate de companii de stat. Independent de asta Ministerul Energiei și ANRE trebuie să introducă urgent un mecanism de protecție a pieței care să acționeze în situații excepționale, pe tiparul celor de la bursele de valori, pentru a stopa tendințele speculative în momentele foarte critice pe un produs strategic cum este energia”

USR a depus în Parlament legea Responsabilității în Energie: să nu închizi o capacitate până nu ai deschis alta de putere similară în loc. În plus, a venit cu propuneri legislative pentru susținerea, în mod real, a creșterii capacității de producție de energie verde, pe lângă banii alocați prin PNRR acestor proiecte.


Go to top