Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Președintele României, Klaus Iohannis, dă curs cererii USR și atacă la CCR modificările aduse legii de organizare a Curții de Conturi

Președintele României, Klaus Iohannis a dat curs apelului parlamentarilor USR și a atacat la Curtea Constituțională modificările aduse legii pentru modificarea și completarea Legii nr. 94/1992 privind organizarea și funcționarea Curții de Conturi, adoptată prin vot de plenul Senatului în data de 10 iunie 2020.

În scrisoarea adresată Președintelui, parlamentarii USR arătau că modificările aduse subminează independența Autorității de Audit, fiind un atac la adresa arhitecturii constituționale a statului român. Legea votată de majoritatea coagulată în jurul PSD aduce modificări la nivelul competențelor și funcționării Curții de Conturi, care afectează grav independența și statutul acestei instituții care are un rol esențial în controlul cheltuirii banului public.

Scrisoarea parlamentarilor USR a fost însoțită de o anexă în care erau prezentate toate argumentele de natură juridică ce susțineau poziția parlamentarilor USR în această chestiune, multe din acestea fiind preluate și în sesizarea depusă de Preseședinte, azi, la Curtea Constituțională.

Radu Mihail, liderul grupului USR din Senat: ”Asistăm, zi de zi, la asaltul PSD asupra tuturor instituțiilor de reglementare și control, în special asupra celor care independente fiind, ar putea să pună probleme PSD-ului în încercarea de a ascunde fraudarea banului public. PSD se pregătește de o lungă perioadă în opoziție și acum încearcă să-și subordonze aceste instituții, precum Curtea de Conturi sau Consiliul Concurenței, schimbând modul prin care se aleg conducerile instituțiilor astfel încât să-și poată planta de urgență oameni obedienți în funcții cheie. Îi mulțumim președintelui Iohannis pentru că a ținut seama de cele ce i-am sesisat și a acționat responsabil.”  

USR își exprimase dorința de a sesiza, împreună cu PNL, Curtea Constituțională pe modificările aduse legii de funcționare a Curții de Conturi, însă senatorii PNL nu au putut să strângă semnăturile la timp, astfel încât termenul limită până la care se putea depune sesizarea, a expirat, iar scrisoarea adresată Președintelui Klaus Iohannis a reprezentat o încercare de ultimă instanță pentru a opri distrugerea instituției care controlează modul în care este cheltuit banul public.
 



Go to top