Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicat de presă

Mașinile abandonate vor putea fi ridicate mai rapid de pe drumurile publice, Parlamentul a adoptat inițiativa legislativă a senatorului USR Nicu Fălcoi

Camera Deputaților, în calitate de cameră decizională, a votat favorabil (doar o singură abținere) inițiativa senatorului USR Nicu Fălcoi care va permite degajarea mai rapidă a drumurilor și parcărilor publice de mașinile abandonate.

Nicu Fălcoi: ” Este o victorie a bunului simț civic și a responsabilității individuale. Pe de o parte, nu poți permite, ca autoritate, să lași pe marginea drumurilor mii și mii de mașini neasigurate și nesigure din punct de vedere tehnic - riscuri majore pentru circulație - și, în același timp să nu te achiți de responsabilitățile care-ți revnin ca și proprietar al unui bun.  În plus, nu de multe ori, mașinile abandonate devin depozite de gunoi, ceea ce reprezintă un serios risc de sănătate publică.”

Conform noii legislații, un vehicul va fi considerat abandonat dacă a fost lăsat pe drumuri/parcări publice mai mult de 6 luni fără ITP și asigurare RCA în vigoare iar proprietarul nu a plătit impozitul aferent. 

Perioada în care vehiculele pot rămâne neutilizate în parcările publice va fi scurtată de la 1 an la 6 luni, în timp ce definiția termenului ”vehicule fără stăpân” se modifică pentru a include și acele vehicule înmatriculate în străinătate, care nu puteau fi ridicate, din simplul motiv că nu au numere de înmatriculate românești.

Inițiativa prevede obligația autorităților să înmâneze sau, în cazuri excepționale, să afișeze la adresa de domiciliu a proprietarului somația de plată, în timp ce proprietarul are la dispoziție 5 zile de la primirea somației pentru a depune dovada achitării taxelor auto, amenzile și dovada efectuării ITP-ului  de către proprietar/deținător legal.

Conform legislației anterioare, autoritățile erau obligate să parcurgă nenumărate etape astfel încât ridicarea unui singur vehicul să dureze până la 4 luni.
 

Go to top