Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Întrevederea președintelui Senatului, Florin Cîțu, cu o delegație condusă de liderul minorității republicane din Camera Reprezentanților a Statele Unite ale Americii, Kevin McCarthy

Președintele Senatului României, Florin Cîțu, a avut astăzi, 11 aprilie a.c., o întrevedere cu o delegație condusă de liderul minorității republicane din Camera Reprezentanților a SUA, Kevin McCarthy.
Întrevederea a prilejuit trecerea în revistă a principalelor repere ale agendei bilaterale, continuând dialogul substanțial purtat cu ocazia vizitei de lucru în Statele Unite ale Americii a președintelui Senatului, în fruntea unei delegații reprezentative, în perioada 24-31 martie 2022.
Discuțiile s-au concentrat asupra agresiunii militare a Federației Ruse împotriva Ucrainei și a consecințelor acesteia asupra securității în Vecinătatea Estică a Alianței, la nivel european și euroatlantic, relevând necesitatea consolidării posturii aliate de descurajare și apărare în ansamblul său, mai ales pe Flancul Estic.
În cadrul dialogului, cele două părți au subliniat importanța adoptării unui răspuns unitar și coerent al comunității internaționale la acțiunile Federației Ruse, a unor sancțiuni mai dure, substanțiale și cuprinzătoare împotriva acesteia, precum și faptul că este imperativă oprirea comerțului cu acest stat în orice domeniu.
Liderul republicanilor din Camera Reprezentanților a mulțumit României pentru modul în care  gestionează criza umanitară din Ucraina, exprimându-și aprecierea atât pentru poziția României și pachetul de sancțiuni adoptat față de Rusia, cât și pentru asistența umanitară substanțială acordată Ucrainei și refugiaților. Cu acest prilej, înaltul oficial american a arătat că „este inspirat de inițiativele președintelui Senatului în ceea ce privește sancțiunile aplicate Rusiei și Chinei”, făcând referire la faptul că România a fost prima țară care, în anul 2021, a interzis companiilor din China să participe la licitații publice în domeniile infrastructură și telecomunicații 5G.
De asemenea, Kevin McCarthy a evidențiat importanța acțiunilor de descurajare și apărare colective, a unității aliate și a întării Alianței Nord-Atlantice, precum și angajamentul ferm al Statelor Unite ale Americii pentru securitatea României și a aliaților de pe Flancul Estic.
Un subiect important pe agenda întrevederii a fost securitatea energetică. Părțile au arătat că proiectele pentru energia nucleară reprezintă o prioritate pentru creșterea securității energetice a României și reducerea dependenței de resursele energetice ale Rusiei.
În cadrul discuțiilor, președintele Senatului a subliniat că Planul Național de Redresare și Reziliență va aduce 30 miliarde de euro pentru economia România și vizează implementarea de investiții și reforme preconizate a transforma profund economia și societatea românească.
În planul cooperării parlamentare, părțile au exprimat dorința extinderii și aprofundării relației de parteneriat, inclusiv prin promovarea unui dialog substanțial pe teme de interes reciproc între cele două foruri legislative.
 
 
 



Go to top